Τουρκία: Κάθε ημέρα Ρώσοι αγόραζαν στην Αττάλεια 4-5 σπίτια την τελευταία πενταετία

Τουρκία: Κάθε ημέρα Ρώσοι αγόραζαν στην Αττάλεια 4-5 σπίτια την τελευταία πενταετία

Στα μικρασιατικά παράλια βρίσκουν την ντάτσα τους χιλιάδες πολίτες της Rωσίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία Ρώσοι πολίτες αγοράζουν περίπου 1.600 σπίτια στην πόλη της Αττάλειας, στα νότια μικρασιατικά παράλια, σύμφωνα με τον τοπικό δήμο, την ώρα που η Τουρκία αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, όπως οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, Σελμάν Οζγκιούν δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή ότι 41.715 κατοικίες πωλήθηκαν σε αλλοδαπούς στην Αττάλεια τα τελευταία πέντε χρόνια (2017-2021) και η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στα χέρια αγοραστών από τη Ρωσία, ακολουθούμενους από Ιρανούς και Γερμανούς.

Μεταξύ 2017 και 2021, πουλήθηκαν 206.768 σπίτια σε αλλοδαπούς σε όλη την Τουρκία. Πάνω από το ένα πέμπτο (20,2%) αυτού πωλήθηκε στην Αττάλεια. Σχεδόν 8.000 κατοικίες (7.978) πήγαν σε χέρια Ρώσων, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μέρα, περιλαμβανομένων των αργιών, τέσσερα με πέντε σπίτια της Αττάλειας περνούσαν σε ρωσική ιδιοκτησία την τελευταία πενταετία.

Ακολούθησαν οι Ιρανοί με 4.396 και οι Γερμανοί με 3.848 αγορές κατοικιών.

Ο κ. Οζγκιούν ότι η Αττάλεια είναι η πιο προτιμώμενη πόλη μετά την Κωνσταντινούπολη για επενδύσεις σε ακίνητα στην Τουρκία, και ότι η Αττάλεια είναι μία από τις κορυφαίες πόλεις της χώρας όσον αφορά τον αριθμό των αλλοδαπών που έχουν μετακομίσει εκεί και έχουν ιδρύσει εταιρεία.

Υπογραμμίζοντας ότι παγκόσμιες και τοπικές μάρκες συνεχίζουν να επενδύουν στην πόλη, ο κ. Οζγκιούν είπε ότι ξένοι από πολλά μέρη του κόσμου επιλέγουν να ζήσουν στην Αττάλεια.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Αττάλεια προτιμάται επίσης από τους διεθνείς επενδυτές ακινήτων χάρη στα χαρακτηριστικά της, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 100 απευθείας πτήσεις από την Αττάλεια προς δεκάδες χώρες.

Ο κ. Οζγκιούν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το ποιας χώρας οι πολίτες αγοράζουν σπίτια από πού στην πόλη, αλλά ως αποτέλεσμα της έρευνάς του ο δήμος κατέγραψε ότι οι Ρώσοι προτιμούν γενικά το Κεμέρ (στην αρχαία Ίδυρη) και το Μπελντίμπι, που είναι παραλιακοί οικισμοί της Αττάλειας.

Πηγή: Anadolu

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT