Τα σκληρά lockdowns στην Κίνα έπληξαν την οικονομική ανάπτυξη

Τα σκληρά lockdowns στην Κίνα έπληξαν την οικονομική ανάπτυξη

Η κινεζική οικονομία πληρώνει βαρύ τίμημα για την πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό που έχει εφαρμόσει το Πεκίνο επιδιώκοντας να μηδενίσει τα κρούσματα και να εξαφανίσει την πανδημία από τη χώρα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική οικονομία πληρώνει βαρύ τίμημα για την πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό που έχει εφαρμόσει το Πεκίνο επιδιώκοντας να μηδενίσει τα κρούσματα και να εξαφανίσει την πανδημία από τη χώρα. Οι κινεζικές επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας, από τον τομέα των υπηρεσιών μέχρι τη μεταποίηση, κατέγραψαν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας το β΄ τρίμηνο. Είχε προηγηθεί η αύξηση 4,8% που σημείωσε το κινεζικό ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Είναι σαφές πως τα απογοητευτικά στοιχεία αντανακλούν τις επιπτώσεις των σκληρών lockdowns που επέβαλε η κινεζική ηγεσία σε ορισμένα από τα πιο νευραλγικά εμπορικά κέντρα της χώρας. Ανάμεσά τους η Σαγκάη, από τα εμπορικότερα και πιο επιχειρηματικά λιμάνια στον κόσμο, ο κόμβος της υψηλής τεχνολογίας και των νεοφυών, η πόλη Σεντζέν, αλλά και το ίδιο το Πεκίνο.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας, από τον τομέα των υπηρεσιών μέχρι τη μετα-ποίηση, κατέγραψαν επιβράδυνση.

Η εικόνα προκύπτει από το λεγόμενο Μπεζ Βιβλίο της Κίνας, μια έρευνα που διεξήχθη μεταξύ κινεζικών επιχειρήσεων και ύστερα από 4.300 συνεντεύξεις στα τέλη Απριλίου αλλά και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Μολονότι τα περισσότερα lockdowns χαλάρωσαν τον Μάιο, τα στοιχεία του Ιουνίου δεν κατατείνουν στην ανάκαμψη που θα περίμεναν οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές. Αντιθέτως, φαίνεται πολύ περιορισμένος ο ευεργετικός αντίκτυπος από τα μέτρα στήριξης που προώθησε η κινεζική ηγεσία. Τον Μάιο κατεγράφη, πάντως, αύξηση 16,9% των εξαγωγών της Κίνας, ενώ στα τέλη Μαΐου ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ κάλεσε τους αξιωματούχους να «εργαστούν σκληρά» για να διασφαλίσουν πως το β΄ τρίμηνο θα υπάρξει ανάπτυξη και πτώση της ανεργίας. Σύμφωνα, πάντα, με την έρευνα του Μπεζ Βιβλίου για την Κίνα, ανάμεσα στο α΄ και στο β΄ τρίμηνο μειώθηκαν οι προσλήψεις σε όλους τους τομείς της μεταποίησης, εξαιρουμένων μόνον του κλάδου των τροφίμων και των ποτών. Σύμφωνα με τους αναλυτές που εκπόνησαν την έρευνα και συνέταξαν τα πορίσματά της, «οι κατασκευαστικές και οι μεταφορικές δεν αναφέρονται σε νέα προϊόντα αλλά δηλώνουν πως έχουν περιορίσει τις επενδύσεις τους και τα νέα σχέδιά τους». Ο λόγος είναι προφανώς το πλήγμα που κατάφερε στην κινεζική οικονομία η πολιτική των σκληρών lockdowns, καθώς οδήγησε σε τεράστιο όγκο προϊόντων που δεν πουλήθηκαν, με μόνη εξαίρεση τα αυτοκίνητα. Οι παραγγελίες για εγχώρια κατανάλωση μειώθηκαν το β΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το α΄, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι τομείς της κλωστοϋφαντουργίας και των χημικών. Ο μόνος τομέας που πήγε πολύ καλά στην εγχώρια αγορά της Κίνας ήταν αυτός της τεχνολογίας της πληροφορίας και των ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων, αφού οι παραγγελίες σημείωσαν αύξηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Αυξήθηκαν επίσης οι εξαγωγές ηλεκτρονικών ειδών, αυτοκινήτων και επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η μεγαλύτερη ανατροπή σημειώθηκε στον τομέα των υπηρεσιών. Αφού παρουσίασε επιταχυνόμενη ανάπτυξη το α΄ τρίμηνο, στη συνέχεια οι επιχειρήσεις του κλάδου κατέγραψαν πτώση εσόδων, όγκου πωλήσεων, κεφαλαιουχικών επενδύσεων και κερδών. Σε όλη την επικράτεια της Κίνας σημείωσαν βελτίωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους μόνον ο τομέας των ακινήτων και ο κόμβος της μεταποίησης, η πόλη Γκουανγκντόνγκ.

Πηγή: Reuters, CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή