Μειώνει το προσωπικό της κατά 8.000 άτομα η Novartis

Μειώνει το προσωπικό της κατά 8.000 άτομα η Novartis

Αναδιάρθρωση διεθνών δραστηριοτήτων για εξοικονόμηση 1 δισ. δολαρίων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δραστικές περικοπές θα προχωρήσει ο κολοσσός Novartis, αναφέροντας ότι αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του, που είχε προ καιρού ανακοινώσει. Συνολικά ο φαρμακευτικός όμιλος αναμένεται να περικόψει περί τις 8.000 θέσεις εργασίας, ή περίπου το 7,4% του εργατικού δυναμικού σε παγκόσμια κλίμακα. Εξ αυτών έως και 1.400 θέσεις εργασίας θα περικοπούν από την Ελβετία, όπου βρίσκεται και η έδρα της Novartis. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης είχε παρουσιάσει στα τέλη Απριλίου ο διευθύνων σύμβουλός της, Βας Ναρασίμχαν, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της εφαρμογής του είναι να μπορέσει η φαρμακευτική με ορίζοντα το 2024 να εξοικονομήσει κεφάλαια τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο ίδιος με τις κινήσεις αυτές επιδιώκει να πείσει τους μετόχους για την αποτελεσματικότητά του, εφόσον δεν κατόρθωσε η εταιρεία να κεφαλαιοποιήσει την πανδημία, όπως οι ανταγωνίστριές της, Pfizer και Moderna.

Ο ελβετικός όμιλος αυτή τη στιγμή απασχολεί 108.000 υπαλλήλους παγκοσμίως.

Στις αρχές Απριλίου ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος, αναφερόμενος στην ανασυγκρότηση της λειτουργίας του, δήλωσε πως έκανε συνένωση των εμπορικών τμημάτων φαρμάκου και ογκολογίας, ούτως ώστε να υπαχθούν σε μία και μόνη μονάδα καινοτομικών σκευασμάτων. Σε εκείνη τη φάση η εταιρεία έθιξε το θέμα των απολύσεων, οι οποίες θα προέκυπταν ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης δραστηριοτήτων, αλλά τόνισε πως ήταν πολύ νωρίς να υπολογίσει ποιες θέσεις θα μειώνονταν και πόσες. Πάντως, τότε αφαιρέθηκαν τα καθήκοντα από τρία διευθυντικά στελέχη της Novartis. Στην πρόσφατη ενημέρωση, που έκανε με ηλεκτρονική επικοινωνία, η εταιρεία τόνισε πως έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενοποίηση λειτουργιών στα φάρμακα εν γένει και τα ογκολογικά σκευάσματα ειδικότερα. «Αυτή η διαδικασία μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει 1.400 θέσεις στην Ελβετία, από τις περίπου 8.000 θέσεις που θα θιγούν σε διεθνή κλίμακα», προσέθεσε η Νovartis. Ο ελβετικός όμιλος αυτή τη στιγμή απασχολεί 108.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 11.600 στην έδρα του. Ως μέρος της οργανωτικής τροποποίησης, που γνωστοποιήθηκε τον Απρίλιο, θα υπάρξει κατάργηση των επικαλυπτόμενων δομών, καθώς δεν θα λειτουργούν πλέον χωριστά τα τμήματα ογκολογικών και μη ογκολογικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis, Βας Ναρασίμχαν, θα πρέπει να κινηθεί έτι περαιτέρω για να κατευνάσει όσους αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του, πόσο μάλλον εφόσον λαμβάνει τεράστια ποσά. Λόγου χάριν, πέρυσι εισέπραξε 20,7 δισ. δολάρια από την πώληση του ποσοστού του, ύψους 33%, στη Roche με αποδέκτρια την τελευταία. Επίσης, ενδεχομένως να πωληθεί η μονάδα της Novartis, Sandoz, η οποία παρασκευάζει φθηνά γενόσημα φάρμακα και σε μία τέτοια προοπτική και πάλι θα λάβει αρκετά χρήματα ο Ναρασίμχαν. Πάντως, η σχετική μελέτη για το μέλλον της Sandoz θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Συν τοις άλλοις, υπάρχουν και μέτωπα ανοιχτά για τον Ναρασίμχαν, διότι ορισμένα φάρμακα, στα οποία η Novartis βασιζόταν για να αυξήσει τις πωλήσεις της, απέτυχαν στο στάδιο κλινικών δοκιμών, είχαν προβλήματα ασφαλείας ή καθυστέρησαν. Επιπροσθέτως, δεν είχε τα κέρδη που αποκόμισαν ανταγωνίστριες, όπως η Pfizer και άλλες μικρότερες βιοτεχνολογικές εταιρείες, χάρις στα εμβόλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή