Αυξήσεις μισθών στην Barclays, εφάπαξ μπόνους στη Lloyds

Αυξήσεις μισθών στην Barclays, εφάπαξ μπόνους στη Lloyds

Για να αντεπεξέλθουν υπάλληλοί τους στις ανατιμήσεις των προϊόντων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πιστωτικός κολοσσός της Barclays αποφάσισε να προχωρήσει σε μισθολογικές αυξήσεις 1.200 λιρών ετησίως για 35.000 υπαλλήλους της στη Βρετανία, ούτως ώστε να τους βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες αυξήσεις του κόστους ζωής εξαιτίας του πληθωρισμού και της ακριβής ενέργειας. Το εν λόγω ποσό, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 1.386 ευρώ, θα δοθεί στο προσωπικό, το οποίο απασχολείται σε θέσεις εξυπηρέτησης και υποστήριξης πελατών, εργάζεται σε υποκαταστήματα, καθώς και σε χαμηλές βαθμίδες στην ιεραρχία. Θα τεθεί δε σε ισχύ από την 1η Αυγούστου και ουσιαστικά αφορά μέρος της ετήσιας αναθεώρησης μισθών της βρετανικής τράπεζας. Το σωματείο εργαζομένων Unite χαιρέτισε την αύξηση των μισθών, λέγοντας ότι είναι προτιμότερο για το προσωπικό να λάβει εφάπαξ πληρωμή. Λόγω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών, οι εργοδότες στο Ηνωμένο Βασίλειο δέχονται ισχυρές και εντεινόμενες πιέσεις για να ανακουφίσουν τις άλλες πιέσεις που υφίστανται οι πολίτες. Ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στη χώρα είχε εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα του 9,1%, τα οποία ήταν και τα υψηλότερα των τελευταίων 40 ετών, αλλά και τα υψηλότερα μεταξύ των κρατών του G7.

Από τη δική του πλευρά ο ανταγωνιστικός χρηματοπιστωτικός όμιλος Lloyds κατέβαλε στην πλειονότητα των εργαζομένων του εφάπαξ πληρωμή 1.000 στερλινών τον Ιούνιο. Aλλωστε, τα εισοδήματα των βρετανικών νοικοκυριών έχουν δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα, όπως φαίνεται και στα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, συγκεκριμένα, τα διαθέσιμα εισοδήματα ελαττώθηκαν 0,2% για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο. Πρόκειται για την πιο μακρόχρονη κάμψη του είδους από τότε που άρχισε η τήρηση αρχείων το 1955. Ακόμα ένα στοιχείο σοβαρού προβληματισμού έχει να κάνει με το ότι οι διαπιστώσεις αυτές έγιναν, προτού ακόμα τεθούν σε ισχύ αυξήσεις στη φορολογία και τις χρεώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας από 1ης Απριλίου. Συνεπώς τα οικονομικά των πολιτών βαίνουν συνεχώς επιδεινούμενα, πόσο μάλλον όταν και η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει να εκτινάσσεται ο δείκτης του πληθωρισμού αργότερα μέσα στη χρονιά στο 11%. Οι δε αυξήσεις μισθών δεν συμβαδίζουν μαζί του. Συνολικά μιλώντας, τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώθηκαν 1,3% εν συγκρίσει με το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ενώ το ποσοστό αποταμίευσης δεν μεταβλήθηκε από το 6,8%. Ο δε δείκτης οικιακών δαπανών σε ετήσια βάση ενισχύθηκε 5,5%, αύξηση η οποία ήταν και η μεγαλύτερη των τελευταίων τριάντα ετών.

Ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στη χώρα εκτινάχθηκε στα πρωτόγνωρα επίπεδα του 9,1%, τα οποία ήταν και τα υψηλότερα των τελευταίων 40 ετών.

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης φανερώνει τις δυσκολίες των καταναλωτών, που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο ότι έχουν ακριβύνει τα πάντα. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι άνθρωποι αγοράζουν ολοένα και περισσότερο κατεψυγμένες τροφές, ώστε και να μειώσουν τη δαπάνη και το ενδεχόμενο να πάει κάτι χαμένο, όπως συμβαίνει με τις φρέσκες τροφές. Ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Sainsbury, Σάιμον Ρόμπερτς, τονίζει, τέλος, ότι «οι πελάτες μετράνε κάθε πένα και κάθε λίρα, αποφεύγουν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες, επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ συχνότερα και χρησιμοποιούν τεχνολογικές εφαρμογές να ελέγχουν τις αγορές τους πριν φθάσουν στο ταμείο».

Πηγή: REUTERS, BLOOMBERG

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή