Γερμανία: Σβηστά τα φώτα στην προεδρική κατοικία και στην Πύλη του Βρανδεμβούργου

Γερμανία: Σβηστά τα φώτα στην προεδρική κατοικία και στην Πύλη του Βρανδεμβούργου

Προσπάθεια εξοικονόμησης ρεύματος στο Βερολίνου ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατοικία του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ -το μέγαρο Bellevue- δεν θα φωτίζεται τη νύχτα προκειμένου να εξοικονομηθεί ρεύμα, όπως ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο DPA τη Δευτέρα εκπρόσωπος του αρχηγού του κράτους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, στο πλαίσιο των προβλημάτων με τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, ο φωτισμός του μεγάρου Bellevue θα ανάβει τη νύχτα μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, για παράδειγμα, κατά τις κρατικές επισκέψεις. Παράλληλα, προστίθεται ότι ο φωτισμός της πρόσοψης του κτιρίου έκλεισε τον Μάιο, και ο φωτισμός του εξωτερικού χώρου περιορίστηκε στο επίπεδο που απαιτείται για λόγους ασφαλείας.

Όπως τόνισε εκπρόσωπος του προέδρου της Γερμανίας, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας εξετάζεται η επιλογή θέρμανσης του παλατιού με γεωθερμική μέθοδο. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί δοκιμαστική γεώτρηση.

Αυτή τη στιγμή, η κατοικία του αρχηγού του κράτους θερμαίνεται με κεντρική θέρμανση, δεν υπάρχει κλιματισμός. Επιπλέον, μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στην ταράτσα του μεγάρου.

Νωρίτερα, η δήμαρχος του Βερολίνου Φραγκίσκα Γκίφι πρότεινε για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας την απενεργοποίηση του φωτισμού δημοσίων αντικειμένων όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου και το κτίριο της Γερουσίας του Βερολίνου μετά τα μεσάνυχτα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, η λήψη τέτοιων μέτρων δεν σημαίνει ότι η πόλη πρέπει να βυθιστεί στο σκοτάδι. Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ «απαιτήσεων ασφαλείας» και «ανώδυνων» τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας.

Νωρίτερα, το DPA ανέφερε ότι τα γερμανικά υπουργεία εξετάζουν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας εν μέσω μειωμένων προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, ορισμένα υπουργεία αποφάσισαν να ψύξουν τα κλιματιζόμενα δωμάτια μόνο στους 26 βαθμούς το καλοκαίρι με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις. Το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος πρόκειται έτσι να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 40% ήδη από το καλοκαίρι.

Ορισμένα μέτρα λήφθηκαν επίσης στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, στο Υπουργείο Άμυνας, στο Υπουργείο Υγείας – τοποθετούνται ηλιακοί συλλέκτες στις στέγες και τοποθετούνται ανακλαστικές μεμβράνες στα παράθυρα για να μην είναι πολύ ζεστό μέσα στα κτίρια.

Με τη σειρά της, η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη τις προβλέψεις του Συλλόγου Στέγασης, έγραψε ότι η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία θα είναι πιο αισθητή στους καταναλωτές το 2022 από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως. Η ένωση πρότεινε ότι το πρόσθετο κόστος για τα νοικοκυριά ενός ατόμου θα είναι 2.700 ευρώ ετησίως και 5.000 ευρώ για τέσσερα νοικοκυριά.

Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται στη Γερμανία από τα τέλη του 2021. Η δυναμική επιταχύνθηκε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, τον Ιούνιο το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε κατά 38%.

Πηγή: TASS, DPA

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή