Η S&P υποβάθμισε την Ιταλία, ανησυχία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων

Η S&P υποβάθμισε την Ιταλία, ανησυχία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων

Απηχώντας τη γενικότερη ανησυχία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία μετά την παραίτηση Ντράγκι και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P υποβάθμισε χθες την προοπτική της γειτονικής χώρας σε «σταθερή» από «θετική», αλλά διατήρησε επί του παρόντος αμετάβλητη τη βαθμολογία της στο ΒΒΒ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απηχώντας τη γενικότερη ανησυχία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία μετά την παραίτηση Ντράγκι και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P υποβάθμισε χθες την προοπτική της γειτονικής χώρας σε «σταθερή» από «θετική», αλλά διατήρησε επί του παρόντος αμετάβλητη τη βαθμολογία της στο ΒΒΒ. Ο εν λόγω οίκος τόνισε ότι η υποβάθμιση σχετίζεται με τις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς οι εξελίξεις στη χώρα ενδέχεται να αλλάξουν τις προτεραιότητές της. Οπως υπογραμμίζει η S&P, ενδέχεται να εγκαταλείψει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί να προωθήσει η Ρώμη στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκτιμά επίσης πως ενδέχεται να υπάρξει κρίση εμπιστοσύνης και να υπονομευθεί η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, σε μια στιγμή που εντείνεται η αβεβαιότητα τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την παγκόσμια οικονομία, ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει απειλώντας τις οικονομίες ανά τον κόσμο. Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της Ιταλίας, η S&P εκτιμά πως θα είναι 2,8% το τρέχον έτος και 1,9% το επόμενο. Εξ άλλου και ο οίκος Moody’s αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ιταλίας, εκτιμώντας ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 2,2,% και μόλις κατά 0,8% το επόμενο έτος, ενώ οι προηγούμενες προβλέψεις της μιλούσαν για ανάπτυξη 2,3% φέτος και 1,7% το 2023.

Οι διεθνείς οίκοι αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας.

Η υποβάθμιση της προοπτικής της Ιταλίας από τη S&P ήρθε λίγες ώρες μετά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που προβλέπει πως η ιταλική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 3% φέτος χάρη στη μεγάλη ανάκαμψη του τουρισμού και της βιομηχανικής δραστηριότητας, αλλά προεξοφλεί «σημαντική επιβράδυνσή» της μέσα στο 2023 κυρίως εξαιτίας των υψηλών τιμών της ενέργειας. Και βέβαια το ΔΝΤ συνέστησε στη Ρώμη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, όπως άλλωστε και η S&P που, ωστόσο, τονίζει ότι δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο δημοσιονομικής φύσης από την αναμενόμενη αλλαγή κυβέρνησης, αλλά τονίζει πως οι πρόωρες εκλογές έρχονται σε «πολύ κρίσιμη συγκυρία». Σε πιο κατηγορηματικούς τόνους, καλεί την Ιταλία να παραμείνει πιστή στο μεταρρυθμιστικό και επενδυτικό πρόγραμμα ο επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι. Οπως υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο Ιταλός επίτροπος, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να περιμένει πως οι Βρυξέλλες θα επαναδιαπραγματευτούν με τη Ρώμη τους όρους υπό τους οποίους θα λάβει τα 200 δισ. ευρώ που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε πως είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να κάνει μια «επανεκκίνηση» της καθηλωμένης και στάσιμης οικονομίας της, αδιακρίτως τού ποια κυβέρνηση θα προκύψει και ποιος θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι. Ο Ιταλός επίτροπος επικαλέστηκε μάλιστα το γνωστό λατινικό ρητό «pacta sunt servanda», που σημαίνει «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» και προσέθεσε πως είναι ουσιώδης σημασίας η εφαρμογή αυτού του μεταρρυθμιστικού σχεδίου. Υπογράμμισε, τέλος, πως δεδομένης της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να εγκρίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στα προγράμματα που έχουν υποβάλει τα κράτη-μέλη για να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Προσέθεσε, όμως, πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες θα συναινέσουν σε μια «πλήρη αναμόρφωση των σχεδίων από μηδενική βάση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή