Γερμανία: Το Βερολίνο σχεδιάζει και πέμπτο πλωτό σταθμό LNG

Γερμανία: Το Βερολίνο σχεδιάζει και πέμπτο πλωτό σταθμό LNG

Ο νέος τερματικός σταθμός θα είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 5 δισ. κυβικών μέτρων και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την κατασκευή, σε συνεργασία και με τη γαλλική εταιρεία Engie, ενός πέμπτου πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG), καθώς το Βερολίνο προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησή του από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο νέος τερματικός σταθμός θα είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 5 δισ. κυβικών μέτρων και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας. Θα κατασκευαστεί από μια κοινοπραξία στην οποία μετέχουν η γαλλική Engie, η βελγική TES και η γερμανική EON.

Ο Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) που θα εκμισθώσει η γερμανική κυβέρνηση, θα εγκατασταθεί στο λιμάνι Βίλχεμσχάφεν, στη Βόρεια Θάλασσα. Ένας παρόμοιος σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία στην ίδια περιοχή φέτος τον χειμώνα.

«Περιορίζουμε την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, κατασκευάζοντας γρήγορα νέες υποδομές», εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Αυτό είναι το πέμπτο σχέδιο εγκατάστασης πλωτού σταθμού που ανακοινώνει η γερμανική κυβέρνηση μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου. Ιδιωτικές εταιρείες προωθούν δύο άλλα, παρόμοια σχέδια.

Οι δύο πρώτοι σταθμοί θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον Δεκέμβριο.

Οι προσπάθειες αυτές «θα μας επιτρέψουν, αν όλα πάνε καλά (…) να περάσουμε τον χειμώνα χωρίς πολλές αναταράξεις, όμως μην κάνετε λάθος (…), υπάρχει ακόμη μεγάλη ανάγκη να εξοικονομήσουμε ποσότητες αερίου», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία δεν διέθετε μέχρι τώρα κανέναν σταθμό επαναεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ούτε στην ξηρά, ούτε στη θάλασσα. Οι νέοι σταθμοί θα επιτρέψουν στη χώρα να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές της, αυξάνοντας τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, το Κατάρ ή ακόμη και τον Καναδά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή