Γερμανία: Δεν αποκλείει δελτίο στο αέριο η Uniper

Γερμανία: Δεν αποκλείει δελτίο στο αέριο η Uniper

Η γερμανική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου, Uniper, δεν αποκλείει το Βερολίνο να εξετάσει τελικά το ενδεχόμενο διανομής φυσικού αερίου με δελτίο, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει επ' αόριστον τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Η γερμανική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου, Uniper, δεν αποκλείει το Βερολίνο να εξετάσει τελικά το ενδεχόμενο διανομής φυσικού αερίου με δελτίο, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η Γερμανία ίσως εξετάσει τη διανομή του φυσικού αερίου με δελτίο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κλάους-Ντίτερ Μάουμπαχ, στο Reuters.

Απειλεί η Ρωσία: Τέλος το αέριο μέσω Nord Stream 1 αν δεν αρθούν οι κυρώσεις

Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα ξαναρχίσει πλήρως μέχρι η Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε νωρίτερα το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε., του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά αποτελούν εμπόδιο για την παράδοση αερίου μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1.

«Τα προβλήματα προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο κ. Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα στην άντλησης» συμπλήρωσε.

Τα σχόλια του κ. Πεσκόφ αποτελούν την πιο αυστηρή διατύπωση του Κρεμλίνου για άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, με αντάλλαγμα τη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Ε.Ε.: Η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει αέριο μέσω άλλων αγωγών – Επιλέγει να μην το κάνει

Η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών για να αντισταθμίσει το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1, αλλά επιλέγει να μην το κάνει, είχε δηλώσει το μεσημέρι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Εάν υπήρχε τεχνικό πρόβλημα που εμπόδιζε τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1, θα υπήρχε πιθανότητα, εάν υπήρχε προθυμία, να παραδοθεί αέριο στην Ευρώπη μέσω άλλων αγωγών. Αυτό είναι κάτι που δεν βλέπουμε να συμβαίνει», είπε ο εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή η συμπεριφορά είναι η απόδειξη ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από REUTERS, FT

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr