Ε.Ε.: Σχέδια για επιβολή εισφοράς στα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας

Ε.Ε.: Σχέδια για επιβολή εισφοράς στα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας

Οι σχεδιαζόμενες εισφορές θα στοχεύουν τόσο τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων όσο και τους παραγωγούς ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις για την επιβολή εθνικών φόρων στα διογκωμένα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών ασκεί η Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, με στόχο να αντιμετωπίσει τους «αστρονομικούς» -όπως τους χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιενλογαριασμούς ρεύματος.

Οι σχεδιαζόμενες εισφορές, οι οποίες θα συζητηθούν από τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. την Παρασκευή, θα στοχεύουν τόσο τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων όσο και τους παραγωγούς ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα που έχουν αποκομίσει «φουσκωμένα» κέρδη χάρη λόγω των τεχνητά διογκωμένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο, αναφέρουν οι Financial Times.

Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί επειδή συνδέονται με την τιμή του φυσικού αερίου, είτε η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται με αέριο, είτε με άλλα μέσα. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 10 φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι οι εθνικές εισφορές θα συνοδεύονται από μέτρα για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής. Οι Βρυξέλλες θα συνεργαστούν επίσης με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουν ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επαρκή ρευστότητα, σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Αυτό θα συνεπάγεται ότι η Επιτροπή θα επιδεικνύει «μέγιστη ευελιξία και ταχύτητα» για να διευκολύνει την προσωρινή κρατική βοήθεια που προσφέρουν τα κράτη μέλη σε εταιρείες, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι, παράλληλα, έχει προταθεί η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για τον περιορισμό των κερδών της Μόσχας. Η Επιτροπή επεξεργάζεται μέτρα ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται για ένα κυνικό παιχνίδι του Πούτιν και για εμάς είναι ένα τεστ ενότητας και αλληλεγγύης» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την δημιουργικότητα και το ομαδικό πνεύμα να κερδίσουν αυτό το τεστ αντοχής και να έχουν το πάνω χέρι».

«Βρισκόμαστε σε μία παράδοξη κατάσταση: οι εταιρείες ενέργειας έχουν μη αναμενόμενα υψηλά έσοδα που είναι εντελώς άσχετα στα κόστη τους ή τις επενδύσεις. Και οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με αστρονομικούς λογαριασμούς. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης μας στοχεύουν να φέρουν πίσω την κοινωνική ισορροπία. Προσωρινά, θα προτείνουμε να διοχετεύσουμε τα μη αναμενόμενα έσοδα, τα οποία οι εταιρείες ενέργειας δεν είχαν ονειρευτεί, σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό θα διαβεβαιώσει ότι ο κόσμος μπορεί να ωφεληθεί πιο γρήγορα και ξεκάθαρα από τις τεράστιες επενδύσεις μας σε ανανεώσιμες πηγές. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνότερες, καθαρές και εγχώριες. Την ίδια ώρα, αναμένουμε τον ενεργειακό τομέα να επιταχύνει την πράσινη μετάβασή του επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές και συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξή της σε ομάδα μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.

Με πληροφορίες από Financial Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή