Γερμανία: Κρύα ντους και λάμπες LED για οικονομία αλλά και… αντίσταση στον Πούτιν

Γερμανία: Κρύα ντους και λάμπες LED για οικονομία αλλά και… αντίσταση στον Πούτιν

Περιορισμοί στα ζεστά ντους σε κάποιες περιοχές της χώρας, καθώς ο λογαριασμός ανεβαίνει

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Γερμανοί περιορίζουν τις σύγχρονες πολυτέλειες που τροφοδοτούνται με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, με την ελπίδα ότι οι περιορισμοί σήμερα μπορούν να βοηθήσει στην αποφυγή διακοπής ρεύματος αύριο, καθώς πλησιάζει ένας ζοφερός χειμώνας χωρίς ρωσικό αέριο.

Μερικοί κάτοικοι δηλώνουν ότι επιλέγουν να κάνουν κρύα ντους, να απλώνουν τα ρούχα τους στον αέρα αντί να χρησιμοποιούν στεγνωτήρια, ενώ βάζουν λαμπτήρες LED για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν χρησιμοποιούμε το στεγνωτήριο μας, κάνουμε πιο δροσερά, πιο σύντομα ντους και σκοπεύουμε να ζεστάνουμε μόνο δύο δωμάτια στο σπίτι μας αυτό το χειμώνα», δήλωσε ένας 39χρονος κάτοικος του Βερολίνου σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το ειδησεογραφικό πρακτορείο The Local.

Από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία εξαρτάται περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο. Η επικίνδυνη θέση έχει προκαλέσει μια εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας που εκτείνεται από μεμονωμένα έως ομοσπονδιακά επίπεδα – με έναν κάτοικο του Βερολίνου να λέει ότι κάνει κρύο ντους ως «μικρή χειρονομία κατά του Πούτιν».

Ορισμένες γερμανικές εταιρείες εφαρμόζουν επίσης ενεργειακούς περιορισμούς ως μέτρο εξοικονόμησης κόστους. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία έχουν εκτοξευθεί πάνω από 600% φέτος ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου.

Η Vonovia, ένας γερμανικός όμιλος ακινήτων, δήλωσε στο Business Insider ότι θα μειώσει τη θέρμανση των ενοικιαστών κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ 11 μ.μ. και 6 π.μ. για «εξοικονόμηση όσο το δυνατόν περισσότερου φυσικού αερίου» και μείωση του κόστους θέρμανσης κατά περίπου 8%.

Στο Ντίπολντισβαλντε, μια πόλη στο κρατίδιο της Σαξονίας της Γερμανίας, σε ορισμένους ενοικιαστές έχει απαγορευτεί να κάνουν ζεστό ντους από τις 8.00 π.μ. έως τις 11 π.μ. και από τη 1.00 μ.μ.. ως τις 5 μ.μ., αλλά και μετά τις 9 μ.μ., σύμφωνα με ανάρτηση του Ιουλίου στο Facebook από έναν τοπικό οικιστικό συνεταιρισμό. Στο Ανόβερο, τα ζεστά ντους δεν επιτρέπονται πλέον στις δημόσια κολυμβητήρια.

Πριν από τον πόλεμο, πάνω από το ήμισυ του φυσικού αερίου της Γερμανίας προερχόταν από τη Ρωσία — τώρα έχει μειωθεί στο 35%. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι ενδέχεται να σημειωθούν ακραίες ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα, εάν η Ρωσία διακόψει την εναπομείνασα προμήθεια πετρελαίου στην Ευρώπη ως αντίποινα κατά των δυτικών κυρώσεων.

Πηγή: Business Insider

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή