Μ. Βρετανία: «Κυβίστηση» του Λονδίνου, παίρνει πίσω οικονομικά μέτρα που πρόσφατα εξήγγειλε

Μ. Βρετανία: «Κυβίστηση» του Λονδίνου, παίρνει πίσω οικονομικά μέτρα που πρόσφατα εξήγγειλε

Την ευθύνη ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας όμως ότι δεν παραιτείται

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επώδυνη αλλαγή σχεδίων υποχρεώνεται η κυβέρνηση της Λιζ Τρας στη Μεγάλη Βρετανία, ανακαλώντας την τουλάχιστον αμφιλεγόμενη οικονομική πολιτική που είχε ανακοινώσει με κατάργηση της ανώτατης κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων, με τον υπουργό Οικονομικών Κουάζι Κουόρτενγκ να αναλαμβάνει τη σχετική ευθύνη τη Δευτέρα αλλά να μην παραιτείται από τη θέση του.

Ο κ. Κουόρτενγκ δήλωσε υπό το βάρος γενικής κατακραυγής ότι είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσει τελικά το μέτρο κατάργησης του φόρου 45% σε υψηλά εισοδήματα.

Ερωτηματικά υπάρχουν και για άλλα μέτρα που εξήγγειλε η βρετανική κυβέρνηση και προκάλεσαν γενική αναστάτωση. Η ανατροπή του μέτρου κατάργησης του υψηλού συντελεστή θα ελαττώσει τα προβλεπόμενα έσοδα, άρα θα επηρεάσει και άλλες παραμέτρους του προϋπολογισμού.

Ο υπουργός είπε ότι δεν θα παραιτηθεί παρά την ταπεινωτική μεταστροφή αυτή, λέγοντας ότι το σχέδιο είχε καταστεί «μέσο μαζικού αποπροσανατολισμού», καθώς υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να μην περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο ίδιος πάντως είπε ότι δεν είναι θέμα κοινοβουλευτικών ψήφων, αλλά του τι λέει ο λαός στη χώρα.

Ερωτηθείς αν έχει σκεφτεί να παραιτηθεί, ο κ. Κουόρτενγκ είπε στο BBC: «Καθόλου». Αρνήθηκε μάλιστα να παραδεχτεί ότι ήταν λάθος. «Αυτό που παραδέχομαι ήταν ότι ήταν μια τεράστια απόσπαση της προσοχής από αυτό που ήταν ένα ισχυρό πακέτο», είπε.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην «οικοδόμηση μιας οικονομίας υψηλής ανάπτυξης».

«Το καταλαβαίνουμε και ακούσαμε» τι είπε ο κόσμος, έγραψε η κα Τρας στο Twitter, κάνοντας retweet τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών.

«Η εστίασή μας τώρα είναι στην οικοδόμηση μιας οικονομίας υψηλής ανάπτυξης που χρηματοδοτεί δημόσιες υπηρεσίες παγκόσμιας κλάσης, αυξάνει τους μισθούς και δημιουργεί ευκαιρίες σε ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη την Κυριακή η κα Τρας είχε παραδεχθεί ότι η νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν είχε συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. «Ήταν απόφαση του υπουργού Οικονομικών», δήλωσε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα περαιτέρω μέτρων λιτότητας, ο κ. Κουόρτενγκ είπε: «Δεν το νομίζω καθόλου».

«Πιστεύω ότι αυτό στο οποίο προσπαθούμε να εστιάσουμε είναι να μεγαλώσει η πίτα, να αναπτυχθεί η οικονομία», είπε στον ραδιοσταθμό LBC του Λονδίνου.

Η κατακραυγή σε βάρος της κυβέρνησης ήταν οικουμενική στη Βρετανία, από κοινοβουλευτικά στελέχη των Συντηρητικών έως τους διαδηλωτές στους δρόμους των αγγλικών πόλεων την Κυριακή, όπως στο Μπέρμιγχαμ, με σκληρά συνθήματα εναντίον της νέας πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μεταξύ των επικριτών ήταν και ο πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον, Γκραντ Σαπς, που δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η πολιτική αυτή δεν είχε βάση και δεν έβγαζε νόημα».

Το Εργατικό Κόμμα της βρετανικής αντιπολίτευσης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση κατέστρεψε την οικονομική της αξιοπιστία και έβλαψε την εμπιστοσύνη στη βρετανική οικονομία.

«Αυτό δεν έχει τελειώσει – δεν είναι απλώς κάποια απόσπαση της προσοχής», δήλωσε η εκπρόσωπος των Εργατικών για τα οικονομικά Ρέιτσελ Ριβς σε δήλωσή της: «Πρέπει να αντιστρέψουν ολόκληρη την οικονομική, απαξιωμένη στρατηγική τους», είπε.

Με την ανακοίνωση τού κ. Κουόρτενγκ η στερλίνα σημείωσε πρόσκαιρη άνοδο, φτάνοντας στα 1,128 δολάρια, το υψηλότερο σημείο της αφότου ανακοινώθηκαν τα μέτρα στις 23 Σεπτεμβρίου, αλλά μετά υποχώρησε ξανά στα 1,117 δολάρια.

Πηγή: Reuters, Sky News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή