Γερμανία: Σε ύφεση η οικονομία το 2023, προβλέπει η κυβέρνηση

Γερμανία: Σε ύφεση η οικονομία το 2023, προβλέπει η κυβέρνηση

Ύφεση ύψους 0,4% αναμένει η κυβέρνηση για τη γερμανική οικονομία το 2023, με τον πληθωρισμό να παραμένει κοντά στο 7%

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ύφεση ύψους 0,4% αναμένει η κυβέρνηση για τη γερμανική οικονομία το 2023, με τον πληθωρισμό να παραμένει κοντά στο 7%, ανακοίνωσε πριν από λίγο στο πλαίσιο της «φθινοπωρινής πρόβλεψης», ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται το 2024, με ρυθμό 2,3% και πληθωρισμό περίπου 2,4%.

«Είναι δύσκολη εποχή. Βιώνουμε μια σοβαρή ενεργειακή κρίση, η οποία διευρύνεται διαρκώς σε οικονομική και κοινωνική κρίση», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ και απέδωσε τη δυσμενή κατάσταση στη διακοπή προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της έχει προκαλέσει σοβαρό περιορισμό της λειτουργίας των ιδιαίτερα ενεργοβόρων βιομηχανιών. Για το τρέχον έτος εκτιμάται πάντως ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,4%, ενώ την περασμένη άνοιξη η πρόβλεψη της κυβέρνησης έκανε ακόμη λόγο για ανάπτυξη 2,2% το 2022 και 2,5% το 2023.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό συνασπισμό, η αύξηση των τιμών θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, περίπου 8% για το τρέχον έτος και 7% για το 2023. Από το 2024 θεωρείται ότι θα επανέλθει στο 2,4%.

«Η ενέργεια πρέπει να είναι προσιτή για όλους», τόνισε ο κ. Χάμπεκ, αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ζήτησε ωστόσο και πάλι τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση από τους καταναλωτές, καθώς, όπως είπε, το φυσικό αέριο είναι πλέον «σπάνιο είδος». Στο μεταξύ η πληρότητα των γερμανικών αποθηκών έχει φθάσει στο 95%, δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, φέτος η καταναλωτική δαπάνη θα σημειώσει ακόμη αύξηση 4,3%, αλλά το 2023 θα μειωθεί κατά 0,9%. Οι εξαγωγές από την άλλη πλευρά, θα κυμανθούν σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, με αύξηση κατά 1,4% για το τρέχον έτος και 2,0% για το επόμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή