EKT: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

EKT: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Προχώρησε στη δεύτερη διαδοχική αύξηση τέτοιου εύρους

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 75 μονάδες βάσης, όπως είχε προεξοφληθεί από χρηματαγορές και αναλυτές, αύξησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη σημερινή της συνεδρίαση για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, προχωρώντας έτσι στη δεύτερη διαδοχική αύξηση τέτοιου εύρους.

Παράλληλα οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κατέστησαν πιο αυστηρούς τους όρους για τα συνολικά 2 τρισ. δολάρια στη φθηνή χρηματοδότηση που παρείχαν στις τράπεζες, προκειμένου να τις αποτρέψουν να αποκομίσουν εύκολα κέρδη από τη διαφορά των επιτοκίων. 

Πλέον, μετά τη σημερινή αύξηση, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται από το 0,75% στο 1,50%, αυτό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 2% από 1,25%, ενώ το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης από το 1,50% καθορίσθηκε στο 2,25%. 

Για την ΕΚΤ η καταπολέμηση του διαρκώς αυξανόμενου πληθωρισμού (τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 9,9%) είναι μονόδρομος. Υπό το πλαίσιο αυτό η σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ. 

Διαβάστε περισσότερα στο Moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή