Λαγκάρντ: Έρχονται και άλλες σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων

Λαγκάρντ: Έρχονται και άλλες σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων

Σήμα για περαιτέρω σημαντική αύξηση των επιτοκίων έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα για περαιτέρω σημαντική αύξηση των επιτοκίων έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το κόστος χρήματος κατά 50 μονάδες βάσης και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της (ποσοτική σύσφιγξη – QT) από τον Μάρτιο.

Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δ.σ., τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά και σε σταθερό ρυθμό  ώστε να πέσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%, όπως άλλωστε δείχνουν και οι νέες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τις τιμές καταναλωτή (σύμφωνα με τις οποίες, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μείνει πάνω από το 2% έως το 2025).

Η Λαγκάρντ διαπίστωσε ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει, εν μέσω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και κυρίως του πολέμου στην Ουκρανία.  Οι προβλέψεις της ΕΚΤ μιλούν για ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 3,4% το 2022, κατά 0,5% το 2023, κατά 1,9% το 2024 και κατά 1,8% το 2025.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για χαμηλότερη ανάπτυξη, ειδικά βραχυπρόθεσμα, αλλά και για υψηλότερο πληθωρισμό. Άλλωστε, διαπίστωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρές σε όλους τους κλάδους, καθώς οι επιπτώσεις της ακριβής ενέργειας έχουν εξαπλωθεί στο σύνολο της οικονομίας.

Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης έναντι των υψηλών τιμών της ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και σχεδιασμένα ώστε να ενθαρρύνουν τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, πρόσθεσε. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να επιτείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, επεσήμανε η Λαγκάρντ.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι αυξανόμενοι μισθοί αποκαθιστούν μέρος της χαμένης αγοραστικής δύναμης, στηρίζοντας την κατανάλωση. Όμως καθώς η οικονομία εξασθενεί, η δημιουργία θέσεων εργασίας αναμένεται να επιβραδυνθεί και η ανεργία θα μπορούσε να αυξηθεί τα επόμενα τρίμηνα.

Διαβάστε περισσότερα στο Moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή