Ενέργεια και γεωπολιτικές προκλήσεις απειλούν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης

Ενέργεια και γεωπολιτικές προκλήσεις απειλούν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης

Πώς θα ξεπεραστούν οι «συμπληγάδες» του υψηλού πληθωρισμού και της αναιμικής ανάπτυξης

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι να επιφυλάσσει το 2023 για την Ευρώπη; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα συνοψίζεται σε δύο συναισθήματα, όπως παρατηρεί ο «Economist»: Το ένα είναι ο θαυμασμός. Στις προσπάθειες να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να περιορίσουν τον ρωσικό επεκτατισμό, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών επέδειξαν ενότητα και προθυμία να επωμισθούν το μεγάλο τίμημα που συνεπάγονταν οι αποφάσεις τους για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Το δεύτερο όμως είναι o πανικός. H ευρωπαϊκή οικονομία θα βρεθεί το 2023 στις «συμπληγάδες» του υψηλού πληθωρισμού και της αναιμικής ανάπτυξης, δοκιμάζοντας τις αντοχές και τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Παράλληλα, προκλήσεις όπως η ενεργειακή κρίση, η άνοδος του λαϊκισμού και οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπονομεύοντας τη θέση της στην παγκόσμια οικονομική σκηνή.

Η ενεργειακή κρίση συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2023. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτόν τον χειμώνα, περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρωζώνης θα εισέλθουν σε τεχνική ύφεση, με συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας επί δύο διαδοχικά τρίμηνα. Το 2023, η οικονομική παραγωγή και εισόδημα της Ευρώπης θα είναι σχεδόν κατά μισό τρισ. χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Moneyreview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT