Φατίχ Ντονμέζ: «Η Τουρκία θα γίνει ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ φυσικού αερίου»

Φατίχ Ντονμέζ: «Η Τουρκία θα γίνει ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ φυσικού αερίου»

Ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε διεξαγωγή συνόδου «κορυφής» για το αέριο στις 14-15 Φεβρουαρίου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει «σύνοδο κορυφής» για το φυσικό αέριο της Κωνσταντινούπολης στις 14-15 Φεβρουαρίου, όπου σχεδιάζει να προσκαλέσει εκπροσώπους χωρών-παραγωγών φυσικού αερίου και καταναλωτές από ευρωπαϊκές χώρες. Η κίνηση αυτή είναι στο πλαίσιο της καθιέρωσης της Τουρκίας ως μεγάλου διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου, παράλληλα με τη εξόρυξη τουρκικών κοιτασμάτων υδρογοναθράκων.

Την ανακοίνωση για τη σύνοδο έκανε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη στο φόρουμ «Ο αιώνας της Τουρκίας στην ενέργεια». Ο υπουργός δεν διευκρίνισε το επίπεδο συμμετοχής.

«Η Τουρκία θα γίνει σύντομα ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ για το εμπόριο φυσικού αερίου. Από αυτή την άποψη, θα πραγματοποιήσουμε Σύνοδο Κορυφής για το φυσικό αέριο της Κωνσταντινούπολης στις 14-15 Φεβρουαρίου. Σε αυτήν, θα συγκεντρώσουμε παραγωγούς από τη Μέση Ανατολή, από τις [χώρες] της Κασπίας Θάλασσας, την Κεντρική Ασία και καταναλωτές από την Ευρώπη», είπε.

«Τα τελευταία 20 χρόνια, πραγματοποιήσαμε τις απαραίτητες επενδύσεις που θα μας επιτρέψουν να γίνουμε ένα κέντρο εμπορίας φυσικού αερίου. Αυτές είναι οι μεταφορές, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης, οι δεξαμενές LNG, οι διεθνείς αγωγοί και έχει δημιουργηθεί μια αγορά χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου» είπε ο υπουργός.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, Τούρκοι εκπρόσωποι «επισκέφθηκαν 15 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία και τον Περσικό Κόλπο στο πλαίσιο των ενεργών διπλωματικών προσπαθειών στον τομέα του φυσικού αερίου», ανέφερε ο κ. Ντονμέζ.

«Διαπραγματευόμαστε επίσης με τους καταναλωτές στην περιοχή μας. Υπογράψαμε συμφωνία με τη Βουλγαρία για την προμήθεια περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως μέχρι το 2035. Αυτό είναι περίπου το 30% της ετήσιας κατανάλωσης της Βουλγαρίας. Κάνουμε παρόμοιες διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία έχει φτάσει σε συμφωνία με το Ομάν για εισαγωγή 1,4 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως. Η συμφωνία αυτή θα ισχύει για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Πηγή: Reuters, TASS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή