Θα χτυπήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο «ιός SVB»;

Θα χτυπήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο «ιός SVB»;

Στο μικροσκόπιο των επενδυτών μπαίνουν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, εν μέσω των τριγμών που προκαλεί στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα η κατάρρευση της Silicon Valley Bank

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο των επενδυτών μπαίνουν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, εν μέσω των τριγμών που προκαλεί στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με τη Morgan Stanley να επισημαίνει ότι η προσοχή στρέφεται κυρίως στις συνέπειες των ανταγωνιστικών πιέσεων στις καταθέσεις.

Η άποψη των αναλυτών της είναι ότι η ισχυρή ρευστότητα και η δομή των ισολογισμών στην Ευρώπη θα επιτρέψουν στις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποφύγουν την όποια αναγκαστική ρευστοποίηση των χαρτοφυλακίων ομολόγων και swaps. Στο μέτωπο των καταθέσεων, η Morgan Stanley βλέπει αύξηση στα beta των καταθέσεων στο 30% έως τα τέλη του έτους, με τα περιθώρια να κορυφώνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2023, επιτρέποντας, ωστόσο, στον κλάδο να εμφανίσει υγιή κερδοφορία το 2024.

Θα χτυπήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο «ιός SVB»;-1

Μία βασική διαφορά σε σχέση με τις αμερικανικές τράπεζες είναι, σύμφωνα με την Morgan Stanley, ότι ο ευρωπαϊκός κλάδος ξεκινά από υψηλότερο σημείο ρευστότητας (ο μέσος δείκτης ρευστότητας διαμορφώνεται στο 149% έναντι ελάχιστης απαίτησης 100%) και χαμηλότερη αύξηση των δανείων (περίπου 2% έναντι 11% ετησίως στις ΗΠΑ), κάτι που εξηγεί γιατί ο ανταγωνισμός για καταθέσεις είναι λιγότερο έντονος στην Ευρώπη.

Η Morgan Stanley δεν βλέπει κίνδυνο αναγκαστικών ρευστοποιήσεων χαρτοφυλακίων ομολόγων στην Ευρώπη, καθώς όπως εξηγεί, τα χαρτοφυλάκια hedges/ομολόγων του κλάδου αποτελούν το 30% της καταθετικής βάσης, ενώ ακόμα και εάν προστεθούν τα στεγαστικά δάνεια χωρίς swap, το ποσοστό είναι μικρότερο του 50%. Συγκρίνοντας με το γεγονός ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις στην Ευρώπη αποτελούν το 15% του συνόλου των καταθέσεων, ο οίκος θεωρεί απίθανο μια αλλαγή στο μείγμα αυτό να πυροδοτήσει αρνητικό carry και να αναγκάσει μια τράπεζα να κλείσει τα hedges.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Moneyreview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή