Κατάρρευση Silicon Valley Bank: Ξεκινούν έρευνες – Αναζητούνται ευθύνες

Κατάρρευση Silicon Valley Bank: Ξεκινούν έρευνες – Αναζητούνται ευθύνες

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στην κατάρρευση της SVB. Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι ενέργειες κορυφαίων στελεχών της τράπεζας.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες και τις ενέργειες των ανώτερων τραπεζικών στελεχών που οδήγησαν στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB). Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, όπως αναφέρει στην Washington Post πηγή που γνωρίζει μεν το θέμα αλλά θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της.

«Δημοφιλής» στις τάξεις των εταιρειών τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), η SVB κατάρρευσε την περασμένη εβδομάδα. Η κατάρρευσή της ξεχωρίζει μάλιστα ως η δεύτερη μεγαλύτερη που σημειώνεται στα αμερικανικά τραπεζικά χρονικά.

Η Silicon Valley Bank συστάθηκε πριν από τις τέσσερις δεκαετίες, το 1983, και όταν κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα ήταν η 16η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ.

Την περίοδο της πανδημίας η SVB είχε δει τις «δουλειές» της να γνωρίζουν άνθιση, με φόντο τη συνολική άνοδο του τεχνολογικού κλάδου.

Πολλές εταιρείες τεχνολογίας θα άρχιζαν να «στέλνουν» στην SVB τα μετρητά που χρησιμοποιούσαν για μισθοδοσία και άλλα επιχειρηματικά έξοδα, οδηγώντας έτσι σε εισροή καταθέσεων. Η τράπεζα όμως εν συνεχεία επένδυσε αλλού μεγάλο μέρος αυτών των καταθέσεων.

Οι υπεύθυνοι της τράπεζας επένδυσαν, μεταξύ άλλων, και σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων πέφτουν. Έτσι, όταν η Oμοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της SVB άρχισε να χάνει αξία.

Παράλληλα, οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν τον τελευταίο χρόνο επηρεάζοντας αρνητικά τις εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου πολλοί από τους πελάτες της τράπεζας άρχισαν να σηκώνουν χρήματα από τις καταθέσεις τους.

Η SVB άρχισε να πουλά ορισμένα από τα ομόλογά της με μεγάλες απώλειες, τρομάζοντας πελάτες και επενδυτές. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι πελάτες θα άρχιζαν ξαφνικά να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους… με αποτέλεσμα την κατάρρευση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει πια, από την πλευρά του, διαμηνύσει ότι όσοι ευθύνονται για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank θα λογοδοτήσουν.

Πέρα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σχετική έρευνα έχει ξεκινήσει και από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), ενώ κεντρική θέση στο στόχαστρο των ερευνών αποκτά πια, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αμερικανικά δημοσιεύματα, ο Γκρεγκ Μπέκερ που είχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της SVB ως και την κατάρρευση.

Ο Μπέκερ λέγεται, μάλιστα, ότι ήταν από εκείνα τα τραπεζικά στελέχη που είχαν ασκήσει πιέσεις τα περασμένα χρόνια προς την πλευρά του Κογκρέσου ζητώντας τη χαλάρωση του αμερικανικού τραπεζικού ρυθμιστικού πλαισίου.

Με πληροφορίες από the Washington Post, the Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT