Wall Street Journal: H Goldman Sachs «ψηφίζει» Χαλκιδική

Wall Street Journal: H Goldman Sachs «ψηφίζει» Χαλκιδική

Ο κολοσσός της Wall Street επενδύει 150 έως 200 εκατ. ευρώ σε τρία παραθαλάσσια θέρετρα στη Χαλκιδική, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναζήτηση της Goldman Sachs Group Inc. για σταθερά έσοδα την οδήγησε σε ένα απίθανο μέρος της γης, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο μιας οικονομικής κρίσης που συγκλόνισε την Ευρώπη πριν από μια δεκαετία, αναφέρει ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Ο κολοσσός της Wall Street επενδύει περίπου 150 έως 200 εκατ. ευρώ σε τρία παραθαλάσσια θέρετρα στη Χαλκιδική, στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Το σχέδιο είναι να ανακαινιστούν τα ξενοδοχεία, τα οποία επί του παρόντος είναι κλειστά, και να ανοίξουν για τους επισκέπτες εντός των προσεχών δύο ετών, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας στην αμερικανική εφημερίδα. 

Η Goldman αγόρασε τα ξενοδοχεία τον Οκτώβριο και χρηματοδότεί την ανακαίνισή τους. Η τράπεζα αναζητεί περισσότερα ακίνητα –στην Ελλάδα και αλλού– και αναπτύσσει ένα εμπορικό σήμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να τα ενώσει, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα σχέδιά της.

Η επένδυση είναι έργο του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, το οποίο χρηματοδότησε τη συμφωνία με τα ίδια χρήματα της Goldman και των πελατών του τμήματος, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η συμφωνία, αν και σχετικά μικρή, αντανακλά τη διευρυνόμενη αναζήτηση της εταιρείας για σταθερά έσοδα που μπορούν να εξομαλύνουν τα προβλήματα των επικερδών, αλλά ασταθών, επιχειρήσεών της στη Wall Street.

Η Goldman επιδιώκει εδώ και καιρό συμφωνίες για υποβαθμισμένα ακίνητα σε μέρη όπου η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

«Στροφή» στην Ελλάδα

Αν και αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για δεκαετίες, η Ελλάδα, αναφέρει η Wall Street Journal, συχνά εντάσσεται στις οικονομίες αναδυόμενων αγορών, λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα. Οι εταιρείες της τείνουν να έχουν χαμηλότερη αξία από αυτές των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν στραφεί προς την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω, όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα, της δεξιάς κυβέρνησης που έχει αγκαλιάσει τις κεφαλαιαγορές και τις ξένες επενδύσεις. Ο τουρισμός, εν τω μεταξύ, σημείωσε νέα ρεκόρ πέρυσι. Οι τιμές των ακινήτων σε μεγάλες πόλεις και περιοχές διακοπών αυξάνονται. Τον Ιανουάριο, η Fitch Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα σε ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η S&P Global Ratings έκανε το ίδιο πέρυσι.

Η Goldman Sachs και η Ελλάδα

Η Goldman έχει μια πολύπλοκη ιστορία στην Ελλάδα. Η φήμη της τράπεζας δέχτηκε πλήγμα στη χώρα αφού αποκαλύφθηκε ότι ένα ανώτερο στέλεχός της είχε «μαγειρέψει» τα νούμερα, γεγονος που βοήθησε στη συγκάλυψη του πραγματικού χρέους της χώρας, λέει η Wall Street Journal. Η «συναλλαγή» αυτή παρήγαγε προμήθειες έως και 300 εκατ. δολαρίων για την Goldman, όπως ανέφερε στο παρελθόν η αμερικανική εφημερίδα.

Ωστόσο, η τράπεζα δεν έφυγε ποτέ από την Ελλάδα. Μάλιστα, τον Ιούνιο, ο επενδυτικός-τραπεζικός βραχίονας της Goldman άνοιξε το πρώτο του γραφείο στην Αθήνα.

Η Goldman έχει επενδύσει στο παρελθόν σε ελληνικά ακίνητα. Η τράπεζα στο παρελθόν αγόρασε περίπου το 25% ενός ομίλου πολυτελών θερέτρων ως μέρος μιας επένδυσης περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ υπό την διαχείριση της Oaktree Capital Management. Οι εταιρείες πούλησαν τα μερίδιά τους πέρυσι. Γύρω στο 2018, η Goldman προσπάθησε –και απέτυχε– να αγοράσει ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα με θέα στην Ακρόπολη.

Η Goldman εξακολουθεί να επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα βγάλει χρήματα από τα τρία ξενοδοχεία που αγόρασε πέρυσι (τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη κάνει λόγο για τη συμφωνία). Η τράπεζα προσλαμβάνει μηχανολόγους μηχανικούς και αρχιτέκτονες και δημιουργεί τη δική της ομάδα διαχείρισης για την επίβλεψη του έργου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Τα ξενοδοχεία έχουν θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, αλλά απέχουν πολύ από τα ακριβά νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη και τους τουρίστες που… συνωστίζονται. Οπως σημειώνει η εφημερίδα, βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο στη Χαλκιδική, λίγο περισσότερο από μία ώρα οδικώς νότια της Θεσσαλονίκης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας, και του διεθνούς αεροδρομίου της. Η περιοχή είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, ειδικά μεταξύ των Ευρωπαίων που προτιμούν να επισκέπτονται την Ελλάδα οδικώς παρά αεροπορικώς.

Πηγή: Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT