Καθολικό εμπάργκο εξαγωγών στη Ρωσία εξετάζει η Δύση

Καθολικό εμπάργκο εξαγωγών στη Ρωσία εξετάζει η Δύση

Μέχρι στιγμής οι κυρώσεις έχουν μειώσει σχεδόν στο μισό την αξία των εξαγωγών της Ε.Ε. και της G-7 προς τη Ρωσία, με τους περιορισμούς να καλύπτουν από ηλεκτρονικά μέχρι είδη πολυτελείας.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένοι από τους βασικούς συμμάχους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε πλήρη απαγόρευση των περισσότερων εξαγωγών προς τη Ρωσία, μια δυνητικά σημαντική ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αξιωματούχοι της ομάδας των G-7 συζητούν την ιδέα ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών στην Ιαπωνία τον Μάιο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, και στόχος θα είναι να συμπεριληφθούν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πρόταση είναι υπό συζήτηση και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει. 

Η προσέγγιση που συζητείται από διπλωματικούς απεσταλμένους θα ανατρέψει το υπάρχον καθεστώς κυρώσεων, βάσει του οποίου όλες οι εξαγωγές επιτρέπονται, εκτός εάν υπόκεινται σε κυρώσεις.

Εάν οι ηγέτες της G-7 εγκρίνουν την κίνηση στη σύνοδο κορυφής, ενδέχεται να εξαιρεθούν τα τρόφιμα και τα φάρμακα, ανέφεραν πηγές του Bloomberg. 

Τα προβλήματα

Eν τούτοις, υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή της κίνησης αυτής. Για να τεθούν σε ισχύ στην Ε.Ε., τα νέα κριτήρια θα πρέπει να υιοθετηθούν από όλα τα μέλη και αυτό θα πυροδοτήσει μια δύσκολη συζήτηση, δεδομένης της πιθανής αντίδρασης από εταιρείες που εξακολουθούν να εξάγουν αγαθά στη Ρωσία.

Παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος αντιποίνων από τη Μόσχα. Εάν επιβληθεί σχεδόν συνολικό εμπάργκο στις εξαγωγές, μεγάλο μέρος των υπόλοιπων εμπορικών ροών από αυτές τις χώρες με τη Ρωσία θα εκμηδενιστεί. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει την προοπτική μιας τέτοιας κίνησης.

Μέχρι στιγμής οι κυρώσεις έχουν μειώσει σχεδόν στο μισό την αξία των εξαγωγών της Ε.Ε. και της G-7 προς τη Ρωσία, με τους περιορισμούς να καλύπτουν από ηλεκτρονικά μέχρι είδη πολυτελείας. Το καθεστώς αυτό, όμως, εξακολουθεί να επιτρέπει τη διακίνηση αγαθών, αξίας 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία, σύμφωνα με το Trade Data Monitor που εδρεύει στη Γενεύη.

Τα μέλη της G-7 ανησυχούν ότι είναι πολύ μεγάλο όφελος για την οικονομία του Πούτιν εν καιρώ πολέμου, ειδικά καθώς η Μόσχα βρίσκει τρόπους να παρακάμψει τις κυρώσεις για να εισάγει αγαθά μέσω τρίτων χωρών.

Η G-7 και η Ε.Ε. έχουν επιβάλει αρκετούς γύρους κυρώσεων, ορισμένοι από τους οποίους περιελάμβαναν περίοδο χάριτος πριν τεθούν σε ισχύ.

Η Ρωσία απάντησε στις κυρώσεις επιβάλλοντας δικές της απαγορεύσεις εξαγωγών και περικόπτοντας περιοδικά τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη.

Η Μόσχα έχει σταματήσει να δημοσιεύει στοιχεία για τις εισαγωγές, αλλά αρκετοί διεθνείς παρατηρητές και κυβερνήσεις παρακολουθούν τις εξαγωγές τους στη Ρωσία και τα τελωνειακά δεδομένα.

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία παραμένουν οι τρεις κορυφαίοι ευρωπαϊκοί εξαγωγείς αγαθών στη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία του Trade Data Monitor. Στη G-7, τα μη φαρμακευτικά και μη γεωργικά προϊόντα που θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο περιλαμβάνουν αυτοκίνητα, σοκολάτα, μπίρα, υποδήματα, λουλούδια και είδη μακιγιάζ.

Ακόμη και με τα υφιστάμενα εμπόδια, η Ρωσία κατάφερε να εισάγει ορισμένα εξαρτήματα, που έχουν απαγορευτεί από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μέσω τρίτων χωρών. Αυτό αναγκάζει G-7 και Ε.Ε. να παρακολουθούν τη ροή των εμπορευμάτων, ειδικά των λεγόμενων αγαθών «διπλής χρήσης» που μπορούν να εξυπηρετήσουν είτε στρατιωτικό είτε πολιτικό σκοπό.

Πηγή: Bloomberg

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή