Γέλεν: «Αθέτηση πληρωμών του χρέους μας θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή»

Γέλεν: «Αθέτηση πληρωμών του χρέους μας θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή»

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε στους νομοθέτες τον Ιανουάριο ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου χωρίς να αυξήσει το όριο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει μια αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι η επακόλουθη χρεοκοπία θα προκαλέσει «οικονομική καταστροφή».

Σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, η Γέλεν ανέφερε ότι η κατάρρευση για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα είχε ως αποτέλεσμα απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα τις δόσεις των νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες.

«Μια αθέτηση του χρέους μας θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή», είπε η Γέλεν στα μέλη του Μητροπολιτικού Επιμελητηρίου του Σακραμέντο. «Μια χρεοκοπία θα αύξανε το κόστος του δανεισμού στο διηνεκές. Οι μελλοντικές επενδύσεις θα γίνουν σημαντικά πιο δαπανηρές», προειδοποίησε.

«Το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους. Θα πρέπει να το κάνει χωρίς όρους. Και δεν πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή», τόνισε η Γέλεν.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε στους νομοθέτες τον Ιανουάριο ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου χωρίς να αυξήσει το όριο.

Το ανώτατο όριο δανεισμού και χρέους των ΗΠΑ, ή αλλιώς το «φρένο χρέους»όπως αποκαλείται, είναι θεσμοθετημένο στη νομοθεσία της υπερδύναμης και προβλέπει συγκεκριμένα ότι μόλις ο δανεισμός της αμερικανικής οικονομίας υπερβεί το συγκεκριμένο όριο «παγώνουν»αυτομάτως οι περισσότερες δαπάνες της κυβέρνησης με αναπόφευκτο και το «πάγωμα»της λειτουργίας μεγάλου μέρους της κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, το ζήτημα του ορίου χρέους της υπερδύναμης προσλαμβάνει πάντα πολιτικές διαστάσεις και ανάγεται σε αντικείμενο διαξιφισμών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Ανάλογη διελκυστίνδα για το όριο του χρέους υπήρξε προ δεκαετίας επί προεδρίας Μπάρακ Ομπάμα, με μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ο Κέβιν Μακάρθι, ηγέτης της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο που θα διπλασίαζε σε 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια τις περικοπές δαπανών, με 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια αύξηση στο ανώτατο όριο του χρέους, αποκαλώντας το βάση για τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι τα δύο ζητήματα δεν πρέπει να συνδέονται και η Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς είναι πιθανό να απορρίψει την πρόταση.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το αδιέξοδο, στέλνοντας το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο αμερικανικό χρέος στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, με τους οικονομικούς αναλυτές να προειδοποιούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο χρεοκοπίας.

Mε πληροφορίες από: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT