Σιγκαπούρη: Αύξηση των φόρων του real estate, με το βλέμμα στους Κινέζους αγοραστές

Σιγκαπούρη: Αύξηση των φόρων του real estate, με το βλέμμα στους Κινέζους αγοραστές

Οι Κινέζοι αντιπροσώπευαν το 25% των ξένων αγορών διαμερισμάτων στη Σιγκαπούρη το 2022.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σιγκαπούρη διπλασίασε τον φόρο στις αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς στο 60%, σε μια κίνηση που σκοπεύει κυρίως να περιορίσει τους ενδιαφερόμενους από την ηπειρωτική Κίνα.

Ο υπουργός Εθνικής Ανάπτυξης της Σιγκαπούρης, Ντέσμοντ Λι, χαρακτήρισε τις αυξήσεις «προληπτικά μέτρα» για την άμβλυνση της ζήτησης. 

Οι αλλοδαποί που έχουν εξασφαλίσει μόνιμη κατοικία θα πληρώνουν φόρο μόνο 5%, ενώ θα πληρώνουν 30% αν αγοράσουν δεύτερη κατοικία. Οι ξένες οντότητες ή τα καταπιστεύματα που αγοράζουν οποιοδήποτε οικιστικό ακίνητο θα πληρώνουν πλέον συντελεστή πάνω από 60%.

Οι Κινέζοι αγοραστές αντιπροσώπευαν το 25% των ξένων αγορών διαμερισμάτων στη Σιγκαπούρη το 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες από την Κίνα έχουν αγοράσει πολυτελή ακίνητα, ενώ τα ενοίκια των ακριβών διαμερισμάτων κατέγραψαν ετήσια αύξηση της τάξης του 28% το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Οι τιμές των ιδιωτικών κατοικιών στη Σιγκαπούρη αυξήθηκαν κατά 3,2% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι αύξησης 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τις έκτακτες εκτιμήσεις της Αρχής Αστικής Ανασυγκρότησης που δημοσιεύτηκαν αυτόν τον μήνα. Πέρυσι, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,6%, πέραν της αύξησης κατά 10,6% το 2021.

Οι ενδείξεις όσον αφορά την εισροή κινεζικού πλούτου στη Σιγκαπούρη είναι πολλές. Πολλά από τα ιστορικά ασπρόμαυρα μπάνγκαλοου της χώρας έχουν μετατραπεί σε πριβέ μπαρ που σερβίρουν ακριβά κρασιά και ουίσκι, όπου συχνάζουν οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι.

Την ίδια ώρα, η τιμή της ετήσιας συνδρομής σε ιδιωτικούς συλλόγους γκολφ έχει αυξηθεί στα 840.000 δολάρια λόγω της «κινεζικής εφόδου», σύμφωνα με τη Singolf Services. 

Με πληροφορίες από FT, Bloomberg

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή