Γιατί το γάλα βρώμης είναι τόσο ακριβό;

Γιατί το γάλα βρώμης είναι τόσο ακριβό;

Σύμφωνα με μια εταιρεία ανάλυσης, ένας γαλακτοπαραγωγός μπορεί να έχει καθαρό κέρδος 3%, την ώρα που ένας παραγωγός φυτικού γάλακτος μπορεί να έχει περίπου 15% καθαρό κέρδος

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία δεκαετία, η κατανάλωση φυτικού γάλακτος έχει αυξηθεί ραγδαία. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή: η γαλακτοβιομηχανία είναι επιβλάβής για το περιβάλλον, εν μέρει λόγω της ποσότητας μεθανίου που παράγουν τα βοοειδή. Αλλά πολλοί έχουν επίσης στραφεί σε μη γαλακτοκομικά επικαλούμενοι ανησυχίες για τη σκληρή μεταχείριση των ζώων, τη δυσανεξία στη λακτόζη, τις ανησυχίες για τα λιπαρά και τη ζάχαρη.

Αλλά γιατί τα φυτικά γάλατα είναι τόσο ακριβά όταν στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια χούφτα βρώμης, αμυγδάλων ή σόγιας που κονιορτοποιούνται σε ένα μπλέντερ με λίγο νερό; Όπως επισημαίνει ένας χρήστης του Twitter, σίγουρα η βρώμη δεν κοστίζει όσο η εκτροφή μιας μιας αγελάδας.

«Παρόλο που όντως η καλλιέργεια βρώμης δεν κοστίζει όσο η εκτροφή μιας αγελάδας, η τιμή της βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα», λέει ο Ντέιβιντ Ρίτενμπους, διευθύνων σύμβουλος της Califia Farms. «Εκτός από τις πρώτες ύλες, σχεδόν κάθε τομέας της παρασκευής φυτικού γάλακτος είναι πιο κοστοβόρος από την παραγωγή του κανονικού γάλακτος», επισημαίνει ο ίδιος. 

Οι τιμές στα αμύγδαλα, τη σόγια, τη ζάχαρη και το καλαμπόκι, έχουν επίσης αυξηθεί. Επίσης, υπάρχουν τα συνήθη έξοδα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως η συσκευασία, το μάρκετινγκ, η έρευνα και ανάπτυξη. Συνολικά, η τιμή των φυτικών ροφημάτων είναι 13%-14% υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, κάτι που σύμφωνα με τον Ρίτενμπους είναι λογικό σε συνθήκες πληθωρισμού στην αγορά τροφίμων.

Σε μια καλή χρονιά, σύμφωνα με την Mintec, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων, ένας γαλακτοπαραγωγός μπορεί να έχει καθαρό κέρδος 3%, ακόμη και με κρατικές επιδοτήσεις την ώρα που ένας παραγωγός φυτικού γάλακτος μπορεί να έχει περίπου 15% καθαρό κέρδος.

Παρόλα αυτά, οι πιστοί καταναλωτές κανονικού γάλακτος που δεν σκοπεύουν να στραφούν σε γάλα φυτικής προέλευσης. Μια έρευνα της McKinsey έδειξε ότι ενώ η κατανάλωση φυτικού γάλακτος έχει αυξηθεί απότομα από το 2019, λίγοι το καταναλώνουν αποκλειστικά.

Μια ειδική του κλάδου των τροφίμων από την Ατλάντα, αποφάσισε πρόσφατα να εγκαταλείψει το φυτικό γάλα, εν μέρει λόγω του κόστους. Απόφασισε αρχικά να πίνει γάλα αμυγδάλου επειδή είχε λιγότερες θερμίδες. Σταδιακά άρχισε να δοκιμάζει και το γάλα βρώμης, αλλά συνειδητοποίησε ότι ενώ ήταν πιο φιλικό προς το περιβάλλον, είχε την ίδια ποσότητα λίπους με το αγελαδινό γάλα χωρίς την πρωτεΐνη. «Αν καταναλώνω την ίδια ποσότητα θερμίδων», λέει, «γιατί να ξοδεύω περισσότερα και να στερούμαι τη φυσική κρεμώδη γεύση των γαλακτοκομικών;».

Με πληροφορίες από Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή