Αισιόδοξος ο Μπάιντεν ότι θα αποφευχθεί η στάση πληρωμών

Αισιόδοξος ο Μπάιντεν ότι θα αποφευχθεί η στάση πληρωμών

Ο πρόεδρος επιμένει ότι το Κογκρέσο έχει συνταγματικό καθήκον να αυξήσει το όριο δανεισμού, που ήδη ανέρχεται στα 31,4 τρισ. δολάρια (28,6 τρισ. ευρώ), χωρίς όρους

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε αισιόδοξος σήμερα ότι θα καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό με τους εκπροσώπους των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και ότι δεν πρόκειται να κηρύξει στάση πληρωμών η χώρα.

Σε δηλώσεις που έκανε πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής της G7, ο Μπάιντεν είπε ότι οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν ξανά σήμερα Τετάρτη και ο ίδιος θα είναι σε στενή επαφή μαζί τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

«Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μέχρι να πετύχουμε μια συμφωνία», για την αύξηση του ορίου του χρέους, είπε στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι τα στελέχη του Κογκρέσου με τα οποία συναντήθηκε την Τρίτη «συμφωνούν να αποφευχθεί η στάση πληρωμών».

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Κυριακή για το θέμα της αύξησης του ορίου του χρέους. Ο πρόεδρος επιμένει ότι το Κογκρέσο έχει συνταγματικό καθήκον να αυξήσει το όριο δανεισμού, που ήδη ανέρχεται στα 31,4 τρισ. δολάρια (28,6 τρισ. ευρώ), χωρίς όρους. 

Το όριο τίθεται διά νόμου και δεν μπορεί να αυξηθεί παρά με ψηφοφορία στο Κογκρέσο. Αν δεν υπάρξει τέτοια, η χώρα δεν θα μπορεί πλέον να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις, κάτι που η κυρία Γέλεν έχει προειδοποιήσει πως μπορεί να συμβεί από την 1η Ιουνίου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία των εδρών έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, υιοθέτησε στα τέλη Απριλίου πρόταση νόμου που προβλέπει δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών σε αντάλλαγμα για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Από την πλευρά του το Γραφείο Προϋπολογισμού έχει προειδοποιήσει προ καιρού για τους κινδύνους που εγκυμονεί το αυξανόμενο χρέος της υπερδύναμης και έχει επισημάνει πως υπάρχει κίνδυνος να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης για αποπληρωμή του χρέους της. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, αυτού του είδους η ανησυχία θα μπορούσε «να οδηγήσει τα επιτόκια σε απότομη άνοδο και τον πληθωρισμό σε ανεξέλεγκτη επιτάχυνση». Και στο μεταξύ η εκτόξευση του χρέους πάνω από τα 31 τρισ. δολ. αποτελεί πρόβλημα για τον πρόεδρο Μπάιντεν, που είχε υποσχεθεί πως θα επιτύχει ένα είδος δημοσιονομικής εξυγίανσης της υπερδύναμης και θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά ένα τρισ. δολ. σε χρονικό ορίζοντα μιας δεκαετίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή