Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ προβλέπει η ΙΕΑ

Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ προβλέπει η ΙΕΑ

Ανάχωμα στα σχέδια των χωρών του ΟΠΕΚ+ υπέρ ανόδου των τιμών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάχωμα στα σχέδια των χωρών του ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνουν αραβικές χώρες αλλά και τη Ρωσία, υπέρ της ανάκαμψης των διεθνών τιμών του πετρελαίου αποτελεί η πρόβλεψη για σημαντική αύξηση της παραγωγής του «μαύρου χρυσού» τόσο το 2023 όσο και το 2024 από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ+.

Οπως αναφέρει σε έκθεσή της την Τετάρτη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), σε αντίθεση με την πρόθεση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του (κυριότερος από αυτούς είναι η Μόσχα) για περικοπή της παραγωγής ώστε να ανέβουν οι διεθνείς τιμές και να αυξηθούν τα έσοδά τους, οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες σχεδιάζουν να αυξήσουν φέτος τον ρυθμό παραγωγής κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ετσι φέτος η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να ανέλθει στα 101,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές ημέρες η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε δική της πρωτοβουλία περικοπής της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα από την 1η Ιουλίου, πράγμα που οδήγησε αμέσως σε άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου κατά δύο δολάρια το βαρέλι – έστω και προσωρινά.

Επιπλέον για το 2024 οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ αναμένεται κατά την ΙΕΑ να αυξήσουν περαιτέρω τον ρυθμό παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα, την ώρα που οι χώρες ΟΠΕΚ+ προβλέπουν περικοπή κατά 200.000 βαρέλια/ημέρα.

Με τον τρόπο αυτόν αλλάζει και η παγκόσμια ισορροπία στην παραγωγή πετρελαίου, με τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ+, και κυρίως τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα, να αυξάνουν ως το 2028 την παραγωγή τους κατά 5,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, την ώρα που οι 23 χώρες του ΟΠΕΚ+ θα σημειώνουν αύξηση μόνο κατά 0,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Η έκθεση της ΙΕΑ εκτιμά ακόμη ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα σημειώσει αύξηση κατά 6% το 2028 σε σχέση με το 2022, φθάνοντας τα 105,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Μπορεί από το 2026 και μετά η ζήτηση πετρελαίου για τις μεταφορές να σημειώσει μείωση, εκτιμά η έκθεση, ωστόσο αυτή θα αντισταθμιστεί από τη ζήτηση της πετροχημικής βιομηχανίας, αλλά και από τον αεροπορικό τομέα.

Η προβλεπόμενη αύξηση πάντως έχει σαφώς χαμηλότερο ρυθμό κάθε χρόνο, πέφτοντας από 2,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα φέτος σε σχέση με πέρσι στα 0,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2028 σε σχέση με το 2027.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT