Αυστραλία: Απεργίες σε εργοστάσια LNG φέρνουν ξανά τον φόβο ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο

Αυστραλία: Απεργίες σε εργοστάσια LNG φέρνουν ξανά τον φόβο ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο

Αυτές οι μονάδες αποτελούν πάνω από το 10% των παγκόσμιων προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι απεργίες σε εργοστάσια φυσικού αερίου στην Αυστραλία αποτελούν κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερους λογαριασμούς καταναλωτών.

Παρότι η ζήτηση για καύσιμα στο βόρειο ημισφαίριο είναι ακόμη υποτονική, η προοπτική παρατεταμένου κλεισίματος των εργοστασίων έχει ανεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής στα ύψη. 

Οι φόβοι πυροδοτούνται μετά από τις διαφωνίες σχετικά με τις αμοιβές και τους εργασιακούς σε εργοστάσια της Αυστραλίας που ανήκουν στη Chevron και τη Woodside Energy Group. Αυτές οι μονάδες αποτελούν πάνω από το 10% των παγκόσμιων προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο κύριος όγκος του LNG που παράγεται στα εργοστάσια αυτά κατευθύνεται προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, αλλά μια πλήρης διακοπή θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. 

Οι απεργίες υπογραμμίζουν την ευθραυστότητα των παγκόσμιων ροών φυσικού αερίου περισσότερο από 17 μήνες μετά την κατάρρευση της αγοράς από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ευρώπη που επλήγη σοβαρά από την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις ροές μέσω αγωγών, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κινδυνεύει, ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο ενός βαρύ χειμώνα.

Η Αυστραλία ανταγωνίζεται με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο κορυφαίος προμηθευτής LNG, αν και τα σχέδια επέκτασης της παραγωγής των δυο πρώτων, θα αφήσουν όπως φαίνεται την χώρα της Ωκεανίας στην τρίτη θέση.

Με πληροφορίες από Βloomberg, Clayton Country Register

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT