FT: Η Ρωσία προτείνει ανταλλαγή παγωμένων assets με τη Δύση

FT: Η Ρωσία προτείνει ανταλλαγή παγωμένων assets με τη Δύση

Δυτικοί αξιωματούχοι είπαν στους Financial Times ότι δεν γνωρίζουν την πρόταση και ότι δεν πραγματοποιούνται συνομιλίες για πιθανή ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΡωσία προτείνει ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων δυτικών επενδυτών στη χώρα με ρωσικά assets που δέσμευσε η Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Ρωσία θα δώσει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές την ευκαιρία να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία ρωσικών εταιρειών που έχουν δεσμευτεί στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας δικά τους κεφάλαια από λογαριασμούς υπό περιορισμό στις τράπεζες της χώρας. 

Η προτεινόμενη συμφωνία έχει στόχο να ξεμπλοκάρει 1 δισ. ευρώ που ανήκουν κυρίως σε ιδιώτες επενδυτές, είπε ο υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ την Τρίτη.

Η ανταλλαγή θα είναι εθελοντική, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, που φαίνεται να αποκλείει το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται από τη Δύση ώστε να αποζημιωθού Ρώσοι επενδυτές.

Ωστόσο, οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα περιπλακεί από νομικές δυσκολίες που προκύπτουν για τους Δυτικούς επενδυτές όσον αφορά τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων τους στη Ρωσία.

Με φόντο τα παραπάνω, τέσσερις ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στους FT ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για ενδεχόμενη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Ενας αξιωματούχος εκτίμησε ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να διεξαχθούν αναλυτικές συνομιλίες για μια τέτοια συμφωνία στο εγγύς μέλλον.

Η πρόταση έρχεται καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις, υπό την ηγεσία της G7, διαφωνούν για το αν και πώς θα πρέπει να επιδιώξουν να κερδίσουν χρήματα από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, ώστε να στηρίξουν την Ουκρανία.

Σχεδόν 200 δισ. ευρώ ρωσικών assets έχουν παγώσει λόγω κυρώσεων στη Euroclear, τον μεγαλύτερο οίκο διακανονισμού στον κόσμο, εκ των οποίων τα 180 δισ. ευρώ είναι αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τη βελγική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή