Η μεγαλύτερη δίκη για τα μονοπώλια στον κλάδο τεχνολογίας εδώ και 25 χρόνια, ξεκινά την Τρίτη, εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, το υπουργείο Δικαιοσύνης και γενικοί εισαγγελείς πολιτειών θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματα τους κατά της Google σε δικαστή του περιφερειακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον. Υποστηρίζουν ότι o κολοσσός της τεχνολογίας φέρεται να έχει παραβιάσει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία μέσω αποκλειστικών συμφωνιών με κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και προγραμμάτων περιήγησης για να καταστήσει τη μηχανή αναζήτησής της προεπιλεγμένη στους καταναλωτές.
Η δίκη θα επικεντρωθεί κυρίως σε δυο συμφωνίες που έχει συνάψει η Google με άλλες εταιρείες. Η πρώτη περίπτωση αφορά την συμφωνία με την Apple για να είναι η προεπιλογή αναζήτησης στο πρόγραμμα περιήγησης Safari του iPhone. Η δεύτερη συμφωνία αφορά τις συμβάσεις με τους κατασκευαστές τηλεφώνων που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android της Google, οι οποίες τους υποχρεώνουν να προεγκαθιστούν ορισμένες εφαρμογές της.
Η Google υποστηρίζει ότι κινείται πάντα με τους όρους του ανταγωνισμού και ότι οι καταναλωτές προτιμούν τα εργαλεία της επειδή είναι τα καλύτερα και όχι επειδή έχει κινηθεί προκειμένου να περιορίσει παρανόμως τον ανταγωνισμό.
Η επιχείρηση αναζήτησης της Google παρέχει περισσότερα από τα μισά από τα 283 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα και 76 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρό εισόδημα που κατέγραψε η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, το 2022. Το Google Search τροφοδότησε την ανάπτυξη της εταιρείας σε κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Eπιπτώσεις για την Big Tech
H δίκη έχει δυνητικά τεράστιες επιπτώσεις για την «Big Tech» (Amazon, Google, Apple, Microsoft), η οποία έχει κατηγορηθεί για εξαγορά ή στραγγαλισμό μικρών ανταγωνιστών.
Προηγούμενες αντιμονοπωλιακές δίκες ανάλογης σημασίας, ήταν η υπόθεση της Microsoft, που κατατέθηκε το 1998, και της AT&T, που κατατέθηκε το 1974. Η διάλυση της AT&T το 1982 πιστώνεται ότι άνοιξε το δρόμο για τη σύγχρονη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας, ενώ η μάχη με τη Microsoft πιστώνεται ότι άνοιξε το χώρο για τη Google και άλλες εταιρείες στο διαδίκτυο.
Το Κογκρέσο προσπάθησε να περιορίσει τις εταιρείες του κλάδου πέρυσι, αλλά σε μεγάλο βαθμό απέτυχε, όπως σημειώνει το Reuters. Τώρα οι ελπίδες εναποτίθενται στον δικαστή Αμίτ Μέτα, ο οποίος διορίστηκε επί προεδρίας Μπάρακ Ομπάμα.
Mε πληροφορίες από CNBC