Βρετανία: Για πρώτη φορά οι αυξήσεις των μισθών ξεπερνούν τον πληθωρισμό

Βρετανία: Για πρώτη φορά οι αυξήσεις των μισθών ξεπερνούν τον πληθωρισμό

Από τον ερχόμενο Απρίλιο, την αρχή του φορολογικού έτους για την χώρα, αναμένεται και η ενίσχυση των συντάξεων κατά 8,5%, ώστε να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική οικονομία μοιάζει να βρίσκεται σε φαύλο κύκλο. Ο αυξημένος πληθωρισμός του 6,8% βρίσκεται πολύ μακριά από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές, ακόμα και σε βασικά προϊόντα, είναι πρωτόγνωρα υψηλές. Ωστόσο, τα σημερινά στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) σχολιάζονται κυρίως θετικά από τους αναλυτές καθώς δείχνουν μια επιστροφή στην κανονικότητα.

Συγκεκριμένα αφορούν το τρίμηνο Μαΐου- Ιουλίου και κατέγραψαν άνοδο των μισθών 7,8%, κάτι που δείχνει στους πίνακες στατιστικών στοιχείων ότι οι μισθοί συναντούν επιτέλους την πτωτική τάση του ρυθμού αύξησης των τιμών. Είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια που οι μισθοί αυξάνονται με γρηγορότερο ρυθμό από τις τιμές. Παράλληλα, το ποσοστό 7,8% στην άνοδο των μισθών αποτελεί αριθμό ρεκόρ, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα συγκρίσιμα στοιχεία το 2001.

Το πρώτο σχόλιο του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ήταν πιο συγκρατημένο. «Η αύξηση των μισθών παραμένει υψηλή, όμως θα πρέπει να μείνουμε πιστοί στον στόχο μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι η υπόσχεση της κυβέρνησης Σούνακ να μειωθεί ο πληθωρισμός «στα μισά», σημαίνει ότι πρέπει να φτάσει κοντά στο 5% μέχρι το τέλος του χρόνου. Από τον ερχόμενο Απρίλιο, την αρχή του φορολογικού έτους για την χώρα, αναμένεται και η ενίσχυση των συντάξεων κατά 8,5%, ώστε να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό.

Η ετήσια αύξηση των συντάξεων είναι υποχρεωτική βάσει νόμου και υπολογίζεται με τρεις δείκτες (triple lock system): είτε με βάση τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους, είτε με βάση την ετήσια αύξηση των μισθών ή κατά 2,5%. Το υψηλότερο ποσοστό από τα τρία αυτά «σενάρια» θα είναι και αυτό που θα λάβουν οι συνταξιούχοι.

Πηγή: DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή