ΟΟΣΑ: Αισιοδοξία για την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και ανησυχία για τους Χούθι

ΟΟΣΑ: Αισιοδοξία για την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και ανησυχία για τους Χούθι

Εάν δεν προκύψει κάποιο νέο απρόβλεπτο γεωπολιτικό σοκ, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται ισχυρότερη συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναθεώρησε σήμερα προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024, προειδοποιώντας όμως παράλληλα για τον κίνδυνο νέας αύξησης του πληθωρισμού εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εάν ωστόσο δεν προκύψει κάποιο νέο απρόβλεπτο γεωπολιτικό σοκ, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται ισχυρότερη συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις του ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,9% συγκριτικά με 2,7%, που ήταν η εκτίμηση του Νοεμβρίου.

Ο Οργανισμός με έδρα το Παρίσι παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία αποτελεί βασικό σημείο διέλευσης του παγκόσμιου εμπορίου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 12% της κίνησης. Η κίνηση αυτή, που διαταράχθηκε σοβαρά από τα μέσα Νοεμβρίου από τις επιθέσεις ανταρτών ως υποστήριξη στους Παλαιστινίους, έχει μειωθεί κατά 30% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για να διαφύγουν τον κίνδυνο, τα πλοία παρακάμπτουν την περιοχή αυτή και κάνουν τον περίπλου της Αφρικής περνώντας από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, όπως η εταιρία μεταφορών CMA-CGM, που την Παρασκευή ανακοίνωσε την εκ νέου αναστολή της διέλευσης των πλοίων της από την Ερυθρά Θάλασσα.

Η διαδρομή αυτή, μακρύτερη και πιο δαπανηρή, αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές των προϊόντων, εκτός των προβλημάτων που έχουν ήδη προκληθεί στις αλυσίδες παραγωγής στην Ευρώπη.

«Εάν αυτό συνεχιστεί», η αύξηση στο κόστος των θαλάσσιων μεταφορών αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο τον πληθωρισμό το 2024, κατά 0,4 της μονάδας μετά από περίπου ένα έτος στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως εκτίμησε ο ΟΟΣΑ στην τριμηνιαία έκθεση του.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή