Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Στο επίκεντρο η έκθεση Λέτα για τον μετασχηματισμό της ενιαίας αγοράς

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Στο επίκεντρο η έκθεση Λέτα για τον μετασχηματισμό της ενιαίας αγοράς

Στο έγγραφο 147 σελίδων περιλαμβάνονται προτάσεις που θα υπογραμμίζουν την ανάγκη μετεξέλιξης της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. σε ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την παρουσίαση της έκθεσης του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα για τον μετασχηματισμό της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. ξεκινά η δεύτερη μέρα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (10.30 ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες.

Στο έγγραφο 147 σελίδων περιλαμβάνονται προτάσεις που θα υπογραμμίζουν την ανάγκη μετεξέλιξης της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον. Επί της ουσίας ο Ενρίκο Λέτα εισηγείται τη σταδιακή αντικατάσταση των εθνικών από ευρωπαϊκές ενισχύσεις, αναθέτει έναν πολύ σημαντικότερο ρόλο στις δημόσιες επενδύσεις, προσθέτει την Ερευνα – Καινοτομία – Εκπαίδευση στον πυρήνα της εσωτερικής αγοράς, προτείνει τη διεύρυνση της ενιαίας αγοράς στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, την αμυντική βιομηχανία (με κοινή χρηματοδότηση από τον ESM) και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Πάντως, τα μικρότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν βλέπουν «θετικά» την πρόταση περί ενοποίησης των κεφαλαιαγορών, γεγονός άλλωστε που έχει «φρενάρει» από το 2017 την εν λόγω μεταρρύθμιση.

Προβληματισμός για την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

Η Γαλλία με τη στήριξη των Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας και Πολωνίας επιδιώκει την αναβίωση της μεταρρύθμισης που θα επιτρέψει την περαιτέρω εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της αγοράς μέσω συγκεκριμένου επίσης μηχανισμού εποπτείας. Το Παρίσι υποστηρίζει ότι η αναμόρφωση των χρηματοπιστωτικών αγορών θα βοηθήσει στην αξιοποίηση του ιδιωτικού κεφαλαίου για τις τεράστιες επενδυτικές ανάγκες της Ευρώπης στην άμυνα και την πράσινη μετάβαση, που ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ωστόσο, απέναντι σε αυτή τη θέση έχει ταχθεί η πλειοψηφία των κρατών-μελών, καθώς εμφανίζονται απρόθυμα να παραχωρήσουν τον εθνικό έλεγχο και περισσότερη εξουσία εποπτείας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητείται από την Ε.Ε. να κινηθεί «χωρίς καθυστέρηση» στην υιοθέτηση μέτρων για «τη δημιουργία ολοκληρωμένων ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών». Οι δράσεις που περιλαμβάνονται αφορούν την παροχή άμεσης εποπτείας των χρηματοπιστωτικών αγορών της Ε.Ε. στον μηχανισμό Esma με έδρα το Παρίσι. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας και φορολόγησης εταιρειών, την ανάπτυξη ενός επενδυτικού προϊόντος σε επίπεδο Ε.Ε. για τη μόχλευση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων των Ευρωπαίων και την ενθάρρυνση της τιτλοποίησης μέσω της τροποποίησης της προληπτικής ρύθμισης. Τα μέτρα αυτά «στρώνουν το έδαφος» για την ένωση των κεφαλαιαγορών.

Κυρώσεις σε Ιράν, ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας

Χθες το βράδυ οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν αλλά και να επιταχύνουν τις προσπάθειες ενίσχυσης της αεράμυνας της Ουκρανίας.

Μετά την πρόσφατη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι η Ενωση «θα λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα εναντίον του Ιράν» υιοθετώντας προτάσεις για κυρώσεις σε ό,τι αφορά τα προγράμματά του για πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., τη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.

«Η ιδέα είναι να στοχεύσουμε εναντίον εταιρειών που παράγουν drones και πυραύλους», ανέφερε μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω τηλεδιάσκεψης απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους «27» να βοηθήσουν στην ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας του εν μέσω συνεχιζόμενων βομβαρδισμών που δέχεται από τη Ρωσία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν εξάλλου, χθες, για τη νέα στρατηγική σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία σε ένα ολοένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.

Αθήνα και Λευκωσία εμφανίζονται ικανοποιημένες από την υιοθέτηση των σχετικών συμπερασμάτων, καθώς έχει επιτευχθεί σαφής διασύνδεση των Ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό εντός του συμφωνημένου πλαισίου, ενώ τονίζεται η ανάγκη για εποικοδομητική εμπλοκή της Τουρκίας ως καθοριστικό κριτήριο για την πρόοδο όλων των θεμάτων που αναφέρονται στην έκθεση Μπορέλ, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού.

Ελλάδα και Κύπρος σε συντονισμό με τη Γαλλία προσέθεσαν, εξάλλου, την αναφορά για ανάθεση στους μόνιμους αντιπροσώπους (Coreper) να κατευθύνουν τις μελλοντικές εργασίες, γεγονός που αποτελεί πρόσθετη ασφαλιστική «δικλίδα».

Ικανοποίηση υπάρχει και για την αναφορά σε προηγούμενα συμπεράσματα, καθώς και στις αιρεσιμότητες που εμπεριέχονται σε αυτά, όπως «σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση», αλλά και υπό την αίρεση «πρόσθετων οδηγιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την πρόοδο αναφορικά με τις συστάσεις της έκθεσης Μπορέλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή