Κομισιόν: Αισιοδοξία για μείωση του πληθωρισμού και ανάπτυξη στην Ε.Ε. – Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Κομισιόν: Αισιοδοξία για μείωση του πληθωρισμού και ανάπτυξη στην Ε.Ε. – Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Παρά τη γενικότερη οικονομική στασιμότητα το 2023, τα στοιχεία για την ανάπτυξη της Κομισιόν είναι σαφώς καλύτερα στην έναρξη του 2024

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη γενικότερη οικονομική στασιμότητα το 2023, τα στοιχεία για την ανάπτυξη της Κομισιόν είναι σαφώς καλύτερα στην έναρξη του 2024, ενώ και ο πληθωρισμός θα μειωθεί περισσότερο φέτος, παρά τη γεωπολιτική αστάθεια και την επακόλουθη αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Η σημερινή δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων που συμπίπτει χρονικά με λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές δημιουργεί αισιοδοξία για την πορεία της ανάπτυξης στην Ε.Ε και την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ το 2024 σε 1,0% στην ΕΕ και 0,8% στη ζώνη του ευρώ. Το 2025, το ΑΕΠ προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 1,6% στην ΕΕ και στο 1,4% στη ζώνη του ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στην ΕΕ θα μειωθεί στο 2,7% φέτος και 2,2% το 2025. Αντίστοιχα στην ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί από 5,4% που ήταν το 2023 σε 2,5% το 2024 και σε 2,1% το 2025.

«Κατορθώσαμε να περάσουμε τη στροφή μετά από ένα δύσκολο 2023» τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι και παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους που έχουν αυξηθεί, επισήμανε παράλληλα την αύξηση της ανάπτυξης στο 1% στην Ε.Ε.

Παρ΄όλα αυτά ο επίτροπος προειδοποίησε για «θερμό δημοσιονομικό καλοκαίρι» καθώς στα μέσα Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με βάση τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας με τα κράτη – μέλη, ενώ θα δημοσιευθούν και εκείνα που θα μπουν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Για Ελλάδα

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα η αύξηση του ΑΕΠ θα επιταχυνθεί ελαφρά το 2024 λόγω εξαγωγών, επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ο συνολικός πληθωρισμός θα μετριαστεί και μειωθεί στο 2,1% έως το 2025.

Παράλληλα, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,8% το 2024 και 2,1% το 2025. Ο πληθωρισμός – χωρίς να υπολογίζεται η ενέργεια, τρόφιμα- θα παραμείνει υψηλός στο 3,1% το 2024 και 2,2% το 2025, αντίστοιχα.

Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ παρέμεινε το 2023 υψηλή στο 2%, πολύ πάνω δηλαδή από το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας και τον μέσο όρο στην ευρωζώνη.

Πάντως, με την εξάντληση της δεσμευμένης ζήτησης σε μεγάλο βαθμό, η ιδιωτική κατανάλωση υποστηρίζεται πλέον κυρίως από την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος και αναμένεται να αυξηθεί με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό το 2024.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι με την επιτάχυνση της υλοποίησης έργων που σχετίζονται με τα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης θα τονωθεί η ανάπτυξη, ενώ ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από 4,0% το 2023 σε 6,7% το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT