Το Ecofin κοντά σε συμφωνία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών

Το Ecofin κοντά σε συμφωνία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρυξελλες – Ανταπόκριση

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών. Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί τον τελευταίο πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης, και συμφωνία μεταξύ των δύο θεσμών πρέπει να υπάρξει το αργότερο μέχρι και την τελευταία Ολομέλεια της Ευρωβουλής, που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Απριλίου. Το χθεσινό Ecofin (συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.) έληξε με καινούργια εντολή προς την ελληνική προεδρία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, και τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, να ταξιδεύει σήμερα το πρωί μαζί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Στρασβούργο ώστε να ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ελπίζεται ότι θα είναι και ο τελευταίος.

Χθες στις Βρυξέλλες υιοθετήθηκαν μερικές από τις προτάσεις της ελληνικής προεδρίας για να έρθουν πιο κοντά οι δύο πλευρές. «Κάθε κράτος-μέλος ήρθε με τη δική του άποψη στο τραπέζι και προσπαθήσαμε να τα συμπεριλάβουμε όλα αυτά στην καινούργια εντολή που έχουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Ecofin, Γ. Στουρνάρας. Ομως, ακόμα και τώρα τα βασικά αγκάθια στη διαπραγμάτευση παραμένουν τα εξής δύο: ποιος θα είναι «υπεύθυνος» να εντοπίζει την προβληματική τράπεζα και ποιος θα θέτει σε ισχύ την εκκαθάρισή της. Η θέση του Ευρωκοινοβουλίου είναι ότι σε αυτή την απόφαση δεν πρέπει να έχει καμία ανάμειξη το Συμβούλιο (κράτη-μέλη) αλλά μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Συμβούλιο Εξυγίανσης Τραπεζών. Το Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζει ότι αν το Συμβούλιο έχει αυτή την εξουσία, μπορεί να μην επιτρέψει την ίση αντιμετώπιση για όλες τις προβληματικές τράπεζες. Από την άλλη, το Συμβούλιο δεν δέχεται να μην έχει ανάμειξη το ίδιο σε αυτή την απόφαση, θέλοντας να έχει τουλάχιστον το δικαίωμα να αντιταχθεί σε απόφαση που θα λάβουν οι δύο παραπάνω.

Χρόνος λειτουργίας

Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης είναι ο χρόνος που θα είναι σε πλήρη λειτουργία το ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου του Συμβουλίου της Ε.Ε., το ταμείο έχει σκοπό να συγκεντρώσει σταδιακά συνδρομές όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών που συμμετέχουν σε αυτό, οι οποίες θα ανέρχονται στα 55 δισ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτά τα χρήματα θα λειτουργήσουν ως δίχτυ προστασίας σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πτώχευσης. Στον ενδιάμεσο χρόνο όμως, μέχρι να συμπληρωθούν τα 10 χρόνια, οι χώρες της Ευρωζώνης θα συμβάλλουν με ξεχωριστές συνδρομές στο ταμείο. Το Ευρωκοινοβούλιο πιστεύει ότι ο χρόνος αυτός είναι πολύ μεγάλος και πρέπει να συντομευθεί, ενώ θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ξεχωριστά ταμεία για κάθε χώρα με τις συνδρομές της, αλλά ένα κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή