Κοντά σε συμφωνία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών

Κοντά σε συμφωνία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Εχει γίνει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά. Περιμένουμε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης πιο συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να προχωρήσουμε τις συζητήσεις». Αυτή ήταν η πρώτη θετική δήλωση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για τη συμφωνία σχετικά με τον μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών από τον Δεκέμβριο, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο της Ε.Ε. Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί τον τελευταίο «πυλώνα» της τραπεζικής ενοποίησης και η συμφωνία μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου Ε.Ε. θα πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο μέχρι και την τελευταία Ολομέλεια της Ευρωβουλής, που είναι προγραμματισμένη για τη 17η Απριλίου.

Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, που μέχρι την αρχή της εβδομάδας ήταν πολύ αρνητικό, άλλαξε από τη στιγμή που ο πρόεδρος του Ecofin, Γιάννης Στουρνάρας, αποφάσισε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ, να ταξιδέψουν μαζί στο Στρασβούργο και να εξηγήσουν από κοντά στα 6 μέλη της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου την πρότασή τους. «Εκεί έγινε ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών και τώρα πραγματικά ψάχνουν έναν κοινό τόπο συνεννόησης», λέει διπλωματική πηγή στην «Κ», σε μία χρονική στιγμή που τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και ακόμα υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές σε 2 βασικά θέματα: Πρώτον, ποιος θα είναι «υπεύθυνος» να εντοπίζει την προβληματική τράπεζα και ποιος θα θέτει σε ισχύ την εξυγίανσή της. Το Κοινοβούλιο από τη μία δεν θέλει καθόλου τη συμμετοχή του Συμβουλίου σε αυτή τη διαδικασία και το Συμβούλιο από την άλλη δεν δέχεται να είναι εκτός της διαδικασίας. Δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις είναι ο χρόνος που θα είναι σε πλήρη λειτουργία το ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών. Το Συμβούλιο θέλει να μαζέψει τα 55 δισεκατομμύρια που θα είναι το πλήρες ποσό του ταμείου τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο θέλει το ταμείο να είναι έτοιμο σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.

Αυτή τη στιγμή ο κ. Στουρνάρας, ως πρόεδρος του Ecofin, πρέπει να ετοιμάσει τα απαραίτητα νομικά κείμενα που θα δοθούν στο Ευρωκοινοβούλιο μέχρι τη Δευτέρα. Την Τετάρτη ελπίζουν και οι δύο πλευρές ότι θα ανακοινώσουν μία κοινή απόφαση που θα θέσει σε ισχύ την τραπεζική ένωση, απόφαση που μετά την είσοδο του ευρώ είναι η μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή