Το κρίσιμο δίλημμα του Μάριο Ντράγκι για τον πληθωρισμό

Το κρίσιμο δίλημμα του Μάριο Ντράγκι για τον πληθωρισμό

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παγιδεύτηκε στο δίλημμα για το εάν θα πρέπει να παρέμβει για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ύστερα από τόσα χρόνια επιμονής ότι βασικό της μέλημα είναι η σταθερότητα των τιμών. Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, ο οποίος οδήγησε την Ιαπωνία στη στασιμότητα σχεδόν δύο δεκαετίες, ανακοίνωσε πως είναι διατεθειμένη να παρέμβει ακόμη και με πιο αντισυμβατικά μέτρα για να αποκρούσει μεγαλύτερη πτώση των τιμών. Η δραματική υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στο 0,5% τον Μάρτιο από το 0,7% τον Φεβρουάριο, πολύ χαμηλότερα από το πλαφόν του 2%, έχει θορυβήσει τους αξιωματούχους της ΕΚΤ παρά τις θετικές ενδείξεις για εξομάλυνση των συνθηκών στη διατραπεζική αγορά, εκεί όπου η μια τράπεζα δανείζει στην άλλη. Η Ευρωζώνη διανύει ένα κρίσιμο στάδιο στην πορεία ανάκαμψής της. Αφενός οι αγορές έχουν επιβραβεύσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης στον ευρωπαϊκό Νότο, οδηγώντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού των κρατών-μελών της περιφέρειας. Αφετέρου, η ανεργία εξακολουθεί να είναι ένα ακανθώδες κεφάλαιο, αντανακλώντας το πόσο εύθραυστη παραμένει η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Η γερμανική τράπεζα Berenberg Bank θεωρεί, ωστόσο, ότι η ανάκαμψη αρχίζει να διεισδύει στην αγορά εργασίας, εφιστώντας την προσοχή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ιρλανδία από το β΄ εξάμηνο του 2012, στην Πορτογαλία από το β΄ τρίμηνο του 2013 και την Ισπανία από το δ΄ τρίμηνο του 2013. Η ΕΚΤ φαίνεται να είναι λίγο πιο επιφυλακτική, γνωρίζοντας ότι ο δανεισμός στην πραγματική οικονομία παραμένει πολύ χαμηλός. Αρχές Απριλίου προειδοποίησε ότι η άνοδος του διατραπεζικού επιτοκίου Eonia το τελευταίο εξάμηνο δεν θα πρέπει να συνδεθεί απόλυτα με την υποχώρηση της υπερβάλλουσας ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, όπως τονίζεται και σε αναλυτική έκθεση της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs. Στην κρίση χρέους, οι τράπεζες είχαν κατηγορηθεί ότι υποθάλπουν την ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρωζώνης διότι δεν διοχετεύουν τη ρευστότητά τους σε δάνεια, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται ρευστό στη διατραπεζική. Αν και η πρόσφατη άνοδος του Eonia θα προμήνυε την πτώση αυτής της υπερβάλλουσας ρευστότητας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δεν προτρέχει σε αισιόδοξες εκτιμήσεις. Αντ’ αυτού υποσχέθηκε πως η ΕΚΤ είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αγοράσει ακόμη και δάνεια από τράπεζες της Ευρωζώνης για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε η ανατρεπτική Fed τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή