Αντιμέτωπη ξανά με τον εφιάλτη της χρεοκοπίας βρίσκεται η Αργεντινή

Αντιμέτωπη ξανά με τον εφιάλτη της χρεοκοπίας βρίσκεται η Αργεντινή

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο της χρεοκοπίας αντιμετωπίζει και πάλι η Αργεντινή. Εχοντας χάσει τον δικαστικό αγώνα με το 1% των πιστωτών της, που αποτελείται από όσα hedge funds δεν δέχθηκαν «κούρεμα» των ομολόγων τους το 2005 και το 2010, καταφεύγει σε ελιγμούς προτείνοντας ένα «ανορθόδοξο» swap ομολόγων. Συγκεκριμένα, πρότεινε να συνεχιστεί η αποπληρωμή όσων ομολόγων της υπάγονται στο αμερικανικό δίκαιο, όμως όχι μέσω αμερικανικών τραπεζών, αλλά δικών της. Οπως επισημαίνουν αναλυτές που μίλησαν στην ισπανική εφημερίδα El Pais, αυτή η εναλλακτική λύση προϋποθέτει τεχνικά μια στάση πληρωμών στα επίμαχα ομόλογα και μια ηθελημένη ή αναγκαστική ανταλλαγή τίτλων με άλλους που θα υπάγονται στη νομοθεσία μιας χώρας με αυστηρούς ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων.

«Μια τέτοια ανταλλαγή τίτλων θα είναι πρωτοφανής στην αγορά κρατικών ομολόγων», σχολιάζει σχετικά η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, που υπογραμμίζει πως η προηγούμενη χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001, καθώς και οι αλλεπάλληλοι δικαστικοί της αγώνες με τα hedge funds, ενισχύουν την άποψη πως η χώρα θα καταλήξει σε νέα στάση πληρωμών.

Στους ελιγμούς αυτούς προχωρεί το Μπουένος Αϊρες, λίγες ημέρες πριν από την 30ή Ιουνίου, οπότε λήγουν ομόλογα που διακρατεί το 93% των πιστωτών της, όσοι συναίνεσαν, δηλαδή, στο κατά 70% «κούρεμα» των ομολόγων τους το 2005 και το 2010. Τα σχέδιά του, όμως, έρχονται αντιμέτωπα με την αρνητική –για τα συμφέροντά του– απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Με την άρνησή του ακόμη και να εξετάσει την έφεση που άσκησε το Μπουένος Αϊρες σε σχετική απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, στις αρχές της εβδομάδας, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κάλεσε την Αργεντινή να καταβάλει 1,33 δισ. δολάρια στα hedge funds που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του ’05 και του ’10. Μάλιστα, απαιτεί να τους δώσει και προτεραιότητα, υπό την απειλή ότι σε αντίθετη περίπτωση θα εμποδίσει το Μπουένος Αϊρες να κάνει χρήση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος για να αποπληρώσει το αναδιαρθρωμένο χρέος του.

Το ΔΝΤ έσπευσε να εκφράσει την ανησυχία του για τις δικαστικές αποφάσεις που «στριμώχνουν» τόσο την Αργεντινή, καθώς διαβλέπει τον κίνδυνο να δυσχεράνουν τη θέση άλλων χωρών που επιδιώκουν και αυτές αναδιάρθρωση του χρέους τους. «Αυτό δημιουργεί προηγούμενο και καθιστά ευάλωτη κάθε χώρα που επιχειρεί κάτι ανάλογο», σχολίασε σχετικά ο Σεμπάστιαν Σεντουριόν της ABC Exchange.

Υποσχέσεις

Σε 20λεπτο μήνυμά της που μεταδόθηκε διακαναλικά, η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ, υποσχέθηκε πως δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών και τόνισε πως έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών να επιστρατεύσει κάθε μέσον για να πληρωθούν «όσοι εμπιστεύθηκαν την Αργεντινή». Κι ενώ φάνηκε να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί με τα εν λόγω hedge funds, στην πραγματικότητα δεν έχει περιθώρια ελιγμών, καθώς η υφιστάμενη συμφωνία για την ανταλλαγή των ομολόγων της, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, απαγορεύει στο Μπουένος Αϊρες να προσφέρει καλύτερους όρους σε άλλους πιστωτές.

Εκτός αυτού το εμπόδιο είναι και ουσιαστικής φύσης. Οπως παραδέχθηκε η κ. Φερνάντεζ, η χώρα οφείλει στους ενάγοντες, μαζί με τους τόκους, 1,5 δισ. δολάρια και η άμεση καταβολή τους σε μετρητά θα μπορούσε να ενθαρρύνει όσους δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση χρέους της να εγείρουν απαιτήσεις για πληρωμές άλλων 15 δισ. δολαρίων. Χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «όχι μόνον παράλογο, αλλά και αδύνατον», καθώς το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% όσων συναλλαγματικών διαθεσίμων έχουν απομείνει στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

Κι ενώ επικαλέσθηκε τη διάθεση που έχει επιδείξει η κυβέρνησή της να συμφιλιωθεί με τους πιστωτές της, όπως καταδεικνύουν οι συμφωνίες της με την ισπανική Repsol, θυγατρική της οποίας κρατικοποίησε προ διετίας, αλλά και με τη Λέσχη των Παρισίων, η Κίρχνερ χαρακτήρισε «αρπακτικά όρνεα» τα hedge funds. Πρόκειται για τα funds που υπό την καθοδήγηση των Aurelius Capital Management και NML Capital διεκδικούν κολοσσιαία ποσά, μολονότι έχουν αγοράσει τα ομόλογα που διακρατούν σε πολύ μειωμένες τιμές. Οπως τόνισε, το NML Capital αγόρασε το 2008 ομόλογα έναντι, τότε, 48 εκατ. δολ. και σήμερα διεκδικεί 82 εκατ. δολ., που συνεπάγεται απόδοση 1.608%. Προσέθεσε δε πως ούτε το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει τέτοια κέρδη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τη βρετανική Financial Times, όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη πως οι κάτοχοι αργεντίνικων ομολόγων μπορούν να εξωθήσουν το Μπουένος Αϊιρες να αποκαλύψει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας ανά τον κόσμο και να διευκολύνει, έτσι, την κατάσχεσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή