Νέο γύρο λιτότητας για την Ιρλανδία ζητεί η Κομισιόν

Νέο γύρο λιτότητας για την Ιρλανδία ζητεί η Κομισιόν

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβήτησε αυτήν την εβδομάδα την πρακτική εφαρμογή των σχεδίων του Δουβλίνου να «φρενάρει» την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ιρλανδία την τελευταία οκταετία. Αντίθετα, τόνισε η Κομισιόν, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να καταφέρει η Ιρλανδία να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της μέχρι το 2018, αναβάλλοντας ακόμη περισσότερο τον επίλογο στο δημοσιονομικό δράμα της χώρας.

Οι συστάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση της Ιρλανδίας αφού η χώρα βγήκε από το Μνημόνιο στα τέλη του 2013. Οι Βρυξέλλες θα επανεξετάζουν την πορεία της ιρλανδικής οικονομίας δύο φορές κάθε χρόνο μέχρι την κάλυψη, τουλάχιστον, των τριών τετάρτων αυτών των δανείων. Υπολογίζεται δε ότι το Δουβλίνο θα έχει αποπληρώσει εξ ολοκλήρου το δάνειο των 67,5 δισ. ευρώ που έλαβε από την τρόικα έως το 2042.

H Κομισιόν ακολουθεί την τακτική του καρότου και του μαστίγιου στην αξιολόγηση του «άριστου μαθητού» της τρόικας, όταν ισχυροί πολιτικοί παράγοντες ασκούν πιέσεις για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αφενός, εκτιμά η Κομισιόν, είναι πολύ περιορισμένοι οι κίνδυνοι να μην αποπληρώσει η Ιρλανδία τα δάνεια που οφείλει στην τρόικα. Η προοπτική για ανάπτυξη βελτιώνεται το 2014 και το 2015. Αφετέρου η Ιρλανδία θα πρέπει να επιβάλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πειθαρχία στον προϋπολογισμό της, ώστε να μειώσει το χρέος της. Η κατάσταση, όμως, στην πραγματική οικονομία, δηλαδή πέραν των αυστηρών ορίων της δημοσιονομικής εξυγίανσης, παραμένουν δύσκολες. Η κατανάλωση παραμένει αδύναμη λόγω του υψηλού δανεισμού που εξακολουθεί να επιβαρύνει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τονίζει η ίδια η Κομισιόν. Αναφέρει, επιπροσθέτως, πως το ποσοστό των μακροπρόθεσμα ανέργων βρίσκεται ακόμη στο 60,5% του συνόλου των ανέργων. Βέβαια, παρατηρούνται κάποιες θετικές εξελίξεις στην απασχόληση. Δηλαδή το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των νέων ανέργων έχει περιοριστεί σχετικά σε σχέση με μία διετία πριν.

Είναι, όμως, αυτή η βελτίωση αρκετή για την αποπεράτωση ενός τόσο δύσκολου δημοσιονομικού προγράμματος που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας; Η Κομισιόν, πάντως, ζυγίζει με επιφυλακτικότητα ακόμη και την απόπειρα χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας. Αναφέρει, χαρακτηριστικά, πως «τους τελευταίους μήνες έχει αναπτυχθεί μια πολιτική διαμάχη για το εάν είναι εφικτή η μείωση των φόρων ή η αύξηση των δαπανών στον προϋπολογισμό του 2015», καταλήγοντας στο ότι κάθε κίνηση θα πρέπει να είναι συμβατή με το συμφωνημένο σχέδιο για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας με την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή