Η Γερμανία, η μεγάλη κερδισμένη από την επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Η Γερμανία, η μεγάλη κερδισμένη από την επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επεκτατική νομισματική πολιτική που ασπάζεται πλέον και η Bundesbank, υπό την απειλή του αποπληθωρισμού και της εύθραυστης ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, ωφελεί πολύ περισσότερο τη γερμανική οικονομία συγκριτικά με τα ασθενέστερα κράτη-μέλη στον ευρωπαϊκό Νότο. Ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης των στοιχείων για τον γερμανικό πληθωρισμό, οι αποδόσεις στα 10ετή κρατικά ομόλογα της χώρας διολίσθησαν χθες στο 1,12%, φθάνοντας ουσιαστικά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 19ου αιώνα. Η εκτίμηση για υποχώρηση του γερμανικού πληθωρισμού στο 0,8% τον Ιούλιο από το 1% έναν μήνα πριν ενισχύει τις πιθανότητες εφαρμογής των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το σενάριο αυτό οδήγησε, επίσης, σε πτώση έως και 250 ετών το κόστος δανεισμού της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας, όπως επισημαίνεται από τους Financial Times.

Τα επενδυτικά κεφάλαια

Η προοπτική διατήρησης των επιτοκίων δανεισμού στην Ευρωζώνη στο 0,15% και η αποδοχή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), του πιο ισχυρού και συντηρητικού μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, να υιοθετηθεί τελικά μια επεκτατική νομισματική πολιτική έχουν οδηγήσει σε μεγάλη πτώση τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη. Ομως, τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια συνεχίζουν να στρέφονται στα ασφαλή γερμανικά χρεόγραφα λόγω ανασφάλειας. Σήμερα έχει καλλιεργηθεί κλίμα αβεβαιότητας από την εύθραυστη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, την ουκρανική κρίση και τις αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας αλλά των προβλέψεων για μια μεσοπρόθεσμη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Εκτός της διολίσθησης των αποδόσεων στα 10ετή ομόλογα της Γερμανίας μέχρι το 1,12%, αυτές των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν στο 2,6%, ένα ποσοστό που δεν έχει καταγραφεί ξανά παρά μόνον για λίγες εβδομάδες το 1945, σύμφωνα με τους FT. Στο 1,52%, οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλό 250ετίας, ενώ αυτές των ισπανικών στο χαμηλό 100ετίας. Τα τελευταία χρόνια, η Γερμανία έχει ωφεληθεί από τη γενικότερη αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων, με το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της να έχει υποχωρήσει αισθητά. Στα μέσα Μαΐου του 2012, όταν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είχε οξυνθεί με κίνδυνο την έξοδο της Ελλάδας και τη διάλυση του ευρώ, οι αποδόσεις στα διετή, πενταετή, 10ετή και 30ετή γερμανικά ομόλογα είχαν, επίσης, υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τότε, η μέση απόδοση των γερμανικών ομολόγων είχε υποχωρήσει στο 1,41%, δηλαδή στο χαμηλό 22ετίας.

Αποπληθωρισμός

Σήμερα, μείζον πρόβλημα στην Ευρωζώνη είναι οι έντονες αντιπληθωριστικές τάσεις που μπορεί να οδηγήσουν στον αποπληθωρισμό. Ηδη, η ζήτηση στην Ευρωζώνη είναι αδύναμη από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 και τη συνακόλουθη κρίση χρέους, ενώ η ροή πίστωσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι σχεδόν αδρανής. Αυτός είναι ο λόγος που τελικά η Bundesbank άλλαξε τη συντηρητική στάση της τον περασμένο Μάρτιο και ψήφισε υπέρ της εφαρμογής ποσοτικών μέτρων χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένων των αγορών επισφαλών δανείων από τις τράπεζες. Απώτερος στόχος είναι η διευκόλυνση της ροής πίστωσης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, και άρα η ενίσχυση της ανάπτυξης και των οικονομιών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή