Ευρωπαϊκή περιοδεία Κατάινεν για στήριξη του Ταμείου Γιουνκέρ

Ευρωπαϊκή περιοδεία Κατάινεν για στήριξη του Ταμείου Γιουνκέρ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής όπου το επενδυτικό πακέτο της Επιτροπής Γουνκέρ θα παρουσιαστεί και θα πάρει το τελικό «πράσινο φως» από τους 28 αρχηγούς κρατών- μελών της Ε.Ε., ο αντιπρόεδρος Γιούρκι Κατάινεν ξεκινάει περιοδεία στις 28 χώρες για την προώθησή του.

Το επενδυτικό πακέτο των 315 δισ. ευρώ είναι από τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής πολιτικής του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και είχε ανακοινωθεί από την προεκλογική του εκστρατεία τον Απρίλιο. Σκοπός του πακέτου είναι να επαναφέρει την ανάπτυξη στην Ευρώπη τα επόμενα 3 χρόνια. Στην παρουσίασή του δεν εντυπωσίασε ιδιαίτερα καθώς θα αποτελείται αρχικά από κεφάλαια 16 δισεκατομμυρίων από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 5 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ οι προσδοκίες ήταν για περισσότερα «καινούργια χρήματα». Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με συντηρητικές προβλέψεις της Επιτροπής, τα 21 δισ. μπορούν να γίνουν μέσω μόχλευσης 315 δισ. έως το 2017.

Τα χρήματα του επενδυτικού σχεδίου θα περάσουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI), το οποίο θα διαχειρίζεται η ΕΤΕπ και θα χρηματοδοτεί στρατηγικά σχέδια στους τομείς κυρίως των υποδομών, ενέργειας, εκπαίδευσης, έρευνας, αλλά και ένα μεγάλο μέρος θα πάει στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων. Το σκεπτικό πίσω από το EFSI είναι να μπορέσει να χρηματοδοτήσει σχέδια με μεγαλύτερο ρίσκο, κάτι που δεν έκανε μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και με αυτό τον τρόπο να προσελκύσει και περισσότερους επενδυτές.

Συγχρόνως θα παρουσιάσει ένα αποθεματικό αξιόπιστων, βιώσιμων έργων –που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος επενδύσεων– τα οποία θα ελέγχονται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και θα είναι ελκυστικά για τους επενδυτές.

Παράλληλα θα κάνει γνωστό τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη-μέλη ή οι περιφέρειες μπορούν να υποβάλλουν έργα για έλεγχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή