Η Ισπανία εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης

Η Ισπανία εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ισπανία, μετά μια πολυετή και πολυμέτωπη ύφεση, προσδίδει μια πνοή αισιοδοξίας στην Ευρωζώνη που δίνει μια σκληρή μάχη για να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Βέβαια, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την Ισπανία ακολουθούν μια πρωτοφανή ύφεση που σάρωσε τις κατασκευές, την αγορά εργασίας, τον τραπεζικό κλάδο και γενικά όλη την οικονομία. Οπότε όταν φθάσει κανείς στον πάτο του πηγαδιού, η πορεία μπορεί να είναι μόνο ανοδική. To τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, ο ρυθμός ανάπτυξης αναρριχήθηκε στο 1,6%, σε ετήσια βάση, κι ήταν ο υψηλότερος της τελευταίας εξαετίας. Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, με τον πληθωρισμό να προβλέπεται πως θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε αρνητικά επίπεδα παρά την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης. Οι μεγάλες και βίαιες διορθώσεις που έχει υποστεί η οικονομία και η αναδιάρθρωση των τραπεζών δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για να αφομοιώσει τα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) περισσότερο από κάθε άλλη οικονομία της Ευρωζώνης, επισημαίνει σε ανάλυσή της η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.

Podemos και αγορές

Βέβαια, η μεγαλύτερη πρόκληση για την οικονομική πορεία της Ισπανίας θεωρείται η υποδοχή από τις αγορές μιας συγκυβέρνησης με το νεοσύστατο κόμμα Podemos όπου ηγείται ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στις εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2015. Πολιτικοί αναλυτές μιλούν για τέλος εποχής των μονοκομματικών κυβερνήσεων, καθώς το εκλογικό σώμα αποστασιοποιείται από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα ή τους Σοσιαλιστές και στρέφεται στο Podemos. Διαπιστώνεται, ωστόσο, μια στροφή του κόμματος προς το κέντρο σε ό,τι αφορά την οικονομική ατζέντα, σύμφωνα με επισημάνσεις του ισπανικού Τύπου. Προβληματισμό προκαλούν, επίσης, οι τάσεις απόσχισης της Καταλωνίας που είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ισπανία φαίνεται να βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης λόγω εσωτερικών και εξωτερικών συνθηκών. «Σε γενικές γραμμές, η δυναμική της ισπανικής οικονομίας αντανακλά την έμφαση που έδωσε ο κ. Ντράγκι για την υιοθέτηση πιο φιλικών μέτρων σε νομισματικό, δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο. Η Goldman Sachs εκτιμά πως, χάρη στα σκληρά μέτρα του παρελθόντος, η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή αναλογεί μόνο στο 2% του ΑΕΠ για να υπάρξει προοπτική μείωσης του χρέους στο 60% του ΑΕΠ. Οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να κυμανθούν στο 1,6% το 2015 και το 2016, με τον εναρμονισμένο δείκτη ανεργίας να ενισχύεται από το 26,1% στο 20,1% το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή