H Βρετανία «κόβει» δαπάνες και η Ιταλία φόρους

H Βρετανία «κόβει» δαπάνες και η Ιταλία φόρους

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aποφασισμένος να μηδενίσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και να μειώσει το δημόσιο χρέος της Βρετανίας έως το 2019-20 είναι ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν. Αξιοποιώντας τη θετική συγκυρία στην οικονομία, δεν διστάζει να προχωρήσει σε νέα μείωση των δαπανών του δημοσίου πέραν εκείνων που εφαρμόστηκαν προ πενταετίας με τον κυβερνητικό συνασπισμό Συντηρητικών και Φιλελευθέρων. Αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ζήτησε από τα υπουργεία της κυβέρνησης να παρουσιάσουν προτάσεις για τον περιορισμό των καθημερινών λειτουργικών εξόδων τους κατά 25% και 40% μέχρι το φθινόπωρο, αποβλέποντας σε συνολική μείωση 20 δισ. στερλινών ή 28,4 δισ. ευρώ έως το 2020.

Επειτα από τη νίκη του κόμματος στις εθνικές εκλογές του Μαΐου, ο κ. Οσμπορν παρουσίασε στο Κοινοβούλιο τον πρώτο μετά 19ετία προϋπολογισμό των Συντηρητικών, όπου περιλαμβάνονται συνολικές περικοπές 37 δισ. στερλινών ή 52,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2019-20, συμπεριλαμβανομένων των 20 δισ. που αφορούν τα υπουργεία. Εάν υλοποιηθούν όλα αυτά τα μέτρα θα έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών κατά 98 δισ. στερλίνες από το 2010 έως το 2020.

Η Υπηρεσία Υπευθυνότητας του Προϋπολογισμού (OBR), η οποία δημιουργήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Οσμπορν για την παρακολούθηση των δημοσιονομικών υποθέσεων της χώρας, εκτιμά πως οι συνολικές δαπάνες του δημοσίου θα έχουν περιοριστεί στο 35% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 από το 45% που ίσχυε το 2010. Από το 2010 έως σήμερα έχουν καταργηθεί 300.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο. Με τις νέες περικοπές, η OBR υπολογίζει ότι οι θέσεις εργασίας στο βρετανικό δημόσιο θα έχουν μειωθεί κατά ένα εκατομμύριο από το 2010 έως το 2020.

Είναι σαφές ότι ο 44χρονος υπουργός Οικονομικών δεν σπαταλά ούτε δευτερόλεπτο για την υλοποίηση των σχεδίων του, εκμεταλλευόμενος την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι περικοπές των καθημερινών λειτουργικών εξόδων στα υπουργεία πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από τις 27 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα πρέπει να έχουν παρουσιάσει δύο «σενάρια» περικοπών: κατά 25% και κατά 40%. Εχει ήδη δρομολογηθεί εξοικονόμηση δαπανών από το κράτος πρόνοιας κατά 12 δισ. στερλίνες και η κυβέρνηση στοχεύει, επίσης, στην άντληση 5 δισ. στερλινών για την πάταξη της φοροαποφυγής, της φοροδιαφυγής και των ανισορροπιών στο φορολογικό σύστημα της χώρας, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών.

Εκτός αυτού, όμως, η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έχει περιορίσει στο 1% την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ανά έτος για την επόμενη τετραετία όταν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους, αυξήθηκαν κατά 3,2% την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου από πέρυσι. Αλλά το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών της Βρετανίας εκτιμά πως μπορεί να μετριαστεί η μείωση των θέσεων εργασίας στο βρετανικό δημόσιο εάν «παγώσουν» οι μισθοί σε πραγματικούς όρους, κάτι που θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες όπως η πορεία του πληθωρισμού.

Το 2014, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 3% από το 2,8% ένα χρόνο πριν και το πρώτο τρίμηνο του 2015 ενισχύθηκε κατά 2,9% από πέρυσι. Βέβαια, δεν εξελίσσονται όλα ομαλά. Το τρίμηνο που έληξε τον Μάιο η ανεργία αυξήθηκε αμυδρά στο 5,6% από το 5,5%, παρά την προαναφερόμενη ενίσχυση των μισθών.

Οι περικοπές των δαπανών στον δημόσιο τομέα δεν αφορούν απαραιτήτως θέσεις εργασίας. Την τελευταία πενταετία, η κεντρική κυβέρνηση έχει μειώσει την ακίνητη περιουσία του κράτους κατά 2 εκατ. τ.μ. , με εξοικονόμηση δαπανών κατά 800 εκατ. στερλίνες και αύξηση εσόδων κατά 1,7 δισ. στερλίνες, ενώ η κυβέρνηση επιφυλάσσεται με την περαιτέρω αξιοποίηση της υπόλοιπης περιουσίας του δημοσίου. Η αποτελεσματικότητα αυτής της στρατηγικής του κ. Οσμπορν θα εξακριβωθεί από το εάν θα επιτευχθεί ή όχι μείωση του δημόσιου χρέους από το ιστορικό υψηλό 1,5 τρισ. στερλινών, που αναλογεί στο 81,5% του ΑΕΠ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή