Κεφάλαια 40 δισ. δολ. εγκατέλειψαν στο τρίτο τρίμηνο τις αναδυόμενες

Κεφάλαια 40 δισ. δολ. εγκατέλειψαν στο τρίτο τρίμηνο τις αναδυόμενες

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκροές των 40 δισ. δολαρίων ή 35,8 δισ. ευρώ από τις αναδυόμενες αγορές το γ΄ τρίμηνο είναι μία ακόμη ισχυρή ένδειξη της δυσμενούς συγκυρίας που επικρατεί σε αυτές τις οικονομίες και επισκιάζει την παγκόσμια ανάπτυξη. Η απότομη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, κατά κύριο λόγο, σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μετά μια δεκαετία –προοπτική που υπόσχεται υψηλότερες αποδόσεις στους επενδυτές σε δολάρια– εκθέτουν τις εταιρείες του αναδυόμενου κόσμου, τα δάνεια των οποίων ανήλθαν πέρυσι στα 18 τρισ. δολάρια από 4 τρισ. το 2014. Σε ομιλία που έδωσε χθες στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρθηκε στον κίνδυνο μιας σειράς επιχειρηματικών χρεοκοπιών στον αναδυόμενο κόσμο, πυροδοτώντας ίσως έναν φαύλο κύκλο μεταξύ εταιρειών, τραπεζών και κρατών. Για ακόμη μια φορά προειδοποίησε πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι πιο αδύναμη το 2015 από το 2014, ενώ το 2016 αναμένεται μόνο μια «μετριοπαθής επιτάχυνση». Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει μια προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία την επόμενη εβδομάδα.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, επίσης, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, διαβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία στο 2,3% το 2015, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Αναμένεται, όπως τονίζει η Fitch, ενίσχυση της δραστηριότητας στο 2,7% το 2016 και το 2017 όσο θα βελτιώνονται οι επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών. Οπως επισήμανε και η κ. Λαγκάρντ στη χθεσινή ομιλία της, οι οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου δεν θα παραστρατήσουν από την πορεία ανάπτυξης που ακολουθούν σε αντίθεση με τον αναδυόμενο κόσμο. Η Fitch προβλέπει ενίσχυση της δραστηριότητας στο 2% το 2016 για τον ανεπτυγμένο κόσμο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση του οίκου για ρυθμό ανάπτυξης 6,3% το 2016 και 5,5% το 2017 στην Κίνα από το 6,8% που αναμένεται να καταγραφεί το 2015. Τα ποσοστά αυτά είναι ιδιαίτερα χαμηλά από το 7% που θεωρείται απαραίτητο για να κινείται η κινεζική οικονομία σε υποτυπώδη ρυθμό ανάπτυξης. Η αβεβαιότητα για την προοπτική ανάπτυξης του αναδυόμενου κόσμου έχει αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες των οικονομιών αυτών να πουλήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάρια για να στηρίξουν τη διολίσθηση των εγχώριων νομισμάτων από τις μαζικές εκροές κεφαλαίων. Το ποσοστό δολαρίων στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκε στο 63,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους από το 64,1% το πρώτο τρίμηνο.

Aπαισιόδοξες εκτιμήσεις έδωσε, επίσης, στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), επικαλούμενος τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και άλλων οικονομιών όπως Ρωσία και Βραζιλία. Επί δεκαετίες πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, το παγκόσμιο εμπόριο ενισχυόταν σε διπλάσιο ρυθμό από την παγκόσμια ανάπτυξη σε μια εποχή «υπερπαγκοσμιοποίησης» λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης στην Κίνα και στον υπόλοιπο αναδυόμενο κόσμο, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Το 2015 και επί τέταρτο συναπτό έτος, ο ΠΟΕ υπολογίζει πως ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου θα κινηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία εκτιμάται πως θα ενισχυθεί κατά 2,8% μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η κ. Λαγκάρντ απηύθυνε χθες από τη Ουάσιγκτον έκκληση στις κυβερνήσεις να συνεργαστούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να εξομαλυνθούν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλούνται λόγω της μετατόπισης του βάρους της κινεζικής οικονομίας από τις εξαγωγές στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και την απαραίτητη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων ύστερα από μια δεκαετία. Μίλησε, επίσης, για την υψηλή ανεργία αλλά και την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη ούτως ώστε να αποκατασταθεί η ροή της πίστωσης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το ΔΝΤ προσδιορίζει στα 200 εκατ. τους άνεργους διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή