Πόλος έλξης για άμεσες ξένες επενδύσεις οι ΗΠΑ

Πόλος έλξης για άμεσες ξένες επενδύσεις οι ΗΠΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μερίδα του λέοντος από τις άμεσες ξένες επενδύσεις προσελκύουν οι ΗΠΑ, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δείχνει να ανακάμπτει έστω και με αργούς ρυθμούς. Ετσι, σχεδόν το σύνολο της αύξησης 13% που σημείωσαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις παγκοσμίως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 κατέληξε στις ΗΠΑ. Προφανώς η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο διατηρεί την αίγλη της για το ξένο κεφάλαιο ακόμη κι όταν είναι περιορισμένο το εισόδημα που αποδίδουν οι επενδύσεις στην επικράτειά της.  Οπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ που έδωσε στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, ο μεγάλος όγκος άμεσων επενδύσεων στις ΗΠΑ δεν οφείλεται πάντα στη βελτιωμένη εικόνα της αμερικανικής οικονομίας αλλά και στη μεγάλη κινητικότητα αμερικανικών επιχειρήσεων που έχουν εμπλακεί σε σειρά συγχωνεύσεων και εξαγορών σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν καλύτερους όρους φορολογίας. Εξάλλου, στη σχετική έκθεση τονίζεται πως το 77% των κεφαλαίων που εισέρρευσαν στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του έτους προήλθε από το Λουξεμβούργο ή πέρασε από το Λουξεμβούργο στον δρόμο του προς τις ΗΠΑ και δεν είναι εύκολο να ανιχνευθεί η ακριβής προέλευσή του. Κι όλα αυτά ενώ το Λουξεμβούργο χαρακτηρίστηκε από το Δίκτυο για τη Φορολογική Δικαιοσύνη «ολέθριο άστρο του απορρήτου στο εσωτερικό της Ευρώπης».

Τις ίδιες ημέρες συνέπεσε η έκθεση του Δικτύου για τη Φορολογική Δικαιοσύνη που κατατάσσει τις ΗΠΑ στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε φορολογική αδιαφάνεια εξαιτίας κυρίως της αμερικανικής απροθυμίας για συνεργασία στο πλαίσιο του συστήματος αυτόματης ενημέρωσης μεταξύ χωρών που προώθησε ο ΟΟΣΑ. Η εν λόγω έκθεση επισημαίνει μάλιστα πως οι ΗΠΑ έχουν θεσπίσει δικό τους σύστημα ενημέρωσης με το οποίο διασφαλίζονται έναντι του απορρήτου άλλων χωρών αλλά δεν έχουν ενδιαφερθεί για τον μεγάλο όγκο κεφαλαίων που εισρέουν στο έδαφός τους.

Την ίδια στιγμή άλλες οικονομίες καταγράφουν εκροές ή μείωση επενδύσεων στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τις αναδυόμενες οικονομίες που επί χρόνια ήταν τα αγαπημένα παιδιά των επενδυτών και προσείλκυαν μαζικά το ξένο κεφάλαιο. Μέσα στο τρέχον έτος άρχισαν να καταγράφουν εκροές ή στην καλύτερη περίπτωση σημαντική μείωση των επενδύσεων στο έδαφός τους εν μέσω ανησυχίας για την επιβράδυνσή τους, με προεξάρχουσα την Κίνα. Ενδέχεται, άλλωστε, να καταγράψουν αιμορραγία ξένων κεφαλαίων αν η Federal Reserve προχωρήσει όντως στην πρώτη αύξηση επιτοκίων του δολαρίου μετά σχεδόν μία δεκαετία, προκαλώντας μαζικό επαναπατρισμό κεφαλαίων στις ΗΠΑ.

Η δεύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα, καταγράφει μείωση 12% των άμεσων επενδύσεων στο έδαφός της εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για την επιβράδυνσή της και παρά την πρόθεσή της να υιοθετήσει φιλικότερη στάση προς τις ξένες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, κι ενώ η Βραζιλία διολισθαίνει σε ύφεση, κατέγραψε ραγδαία μείωση 40% των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων. Εξίσου σημαντικά είναι τα ποσοστά μείωσης και συγκεκριμένα κατά 30% και κατά 36% στην Ινδονησία και την Αργεντινή αντιστοίχως. Δεν ισχύει παραδόξως το ίδιο για την Ινδία, την πολλά υποσχόμενη αναδυόμενη οικονομία, που φέτος ξεπέρασε σε ρυθμούς ανάπτυξης την Κίνα και το πρώτο εξάμηνο του 2015 προσείλκυσε 36% περισσότερες επενδύσεις σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Εκπληξη αποτελεί, ασφαλώς, η Ρωσία, καθώς παρά την ύφεση και τους γεωπολιτικούς κινδύνους είδε να τριπλασιάζονται σχεδόν οι άμεσες ξένες επενδύσει στο έδαφός της, αν και ομολογουμένως από τα πολύ χαμηλά επίπεδα των 4,7 δισ. δολαρίων στα 12 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή