Η απασχόληση θα κρίνει τα επιτόκια

Η απασχόληση θα κρίνει τα επιτόκια

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι ευθύνεται για το γεγονός ότι μειώνεται ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται στις ΗΠΑ. Μολονότι πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη, μπορεί να αποδοθεί στην επικείμενη αύξηση των επιτοκίων. Η προειδοποίηση προέρχεται από τον Τζέιμς Μπούλαρντ, επικεφαλής της Fed το Σεντ Λούις, που καλεί την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να ενημερώσει σχετικά την κοινή γνώμη της χώρας, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι, στη διάρκεια μιας περιόδου ανάκαμψης, κάποια στιγμή δημιουργούνται λιγότερες θέσεις εργασίας, χωρίς αυτό να συνεπάγεται επιβράδυνση της οικονομίας. Ο ίδιος, που σαφώς είναι υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, εκφράζει φόβους πως ίσως η τράπεζα αναγκασθεί να τηρήσει και πάλι στάση αναμονής αν το γεγονός ότι δημιουργούνται λιγότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με παλαιότερα εκληφθεί ως ένδειξη γενικότερης αποδυνάμωσης της οικονομίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών στο Reuters, ο κ. Μπούλαρντ εξέφρασε την εκτίμηση πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να εγκαινιάσει κυριολεκτικά επικοινωνιακή εκστρατεία για να πείσει τις αγορές και την κοινή γνώμη, επειδή η πολιτική της μπορεί να συγκρουστεί με την κοινή λογική: ότι είναι φυσικό να δημιουργούνται λιγότερες θέσεις εργασίας σε αυτήν τη φάση της ανάκαμψης και η Fed μπορεί να προχωρήσει τον Δεκέμβριο σε αύξηση των επιτοκίων. Οπως τόνισε, δεν μπορεί σε όλη τη διάρκεια μιας περιόδου ανάκαμψης να δημιουργούνται κατά μέσον όρο 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Αν δημιουργούνται από 100.000 έως 125.000 νέες θέσεις, αυτό αρκεί για να καλυφθούν η αύξηση του πληθυσμού και η δυναμική ανάπτυξης. «Η φυσική εξέλιξη είναι να δημιουργηθούν λιγότερες θέσεις εργασίας τους επόμενους μήνες – θα είναι λογικό και δεν καταδεικνύει κακή πορεία της οικονομίας» τόνισε σχετικά.

Σε συνδιάσκεψη που έγινε στα γραφεία της Fed στο Σεντ Λούις, ο Μπούλαρντ υποστήριξε πως η μείωση των νέων θέσεων εργασίας θα αποτελέσει ένα από τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσει η τράπεζα όχι μόνον στην προσπάθειά της να πείσει για την ανάγκη μιας αύξησης των επιτοκίων, αλλά και στη γενικότερη μάχη που θα δώσει για να επαναφέρει το κόστος του δανεισμού σε κανονικά επίπεδα. Εχει παρέλθει σχεδόν μια δεκαετία από την τελευταία φορά που η Fed αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια και, σύμφωνα με τον Μπούλαρντ, είναι πλέον ερώτημα πώς θα μπορέσουν τα στελέχη της να επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση στην οποία αποφασιζόταν η νομισματική πολιτική σε κάθε συνεδρίαση της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή