Αποδόσεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανέκαμψαν χθες οι τιμές του πετρελαίου από τα χαμηλά δύο μηνών, στα οποία είχαν υποχωρήσει στη διάρκεια της εβδομάδας. Το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν το απόγευμα στα 41,92 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 44,62 δολάρια το βαρέλι. Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες υποχώρηση στα επίπεδα του Αυγούστου, που ήταν και τα χαμηλότερα των τελευταίων εξίμισι ετών. Ο λόγος ήταν η ανησυχία για την επιβράδυνση της ενεργοβόρας Κίνας. Στη διάρκεια της εβδομάδας η ΙΕΑ τόνισε ότι η αύξηση της ζήτησης υπερκαλύπτεται από την παραγωγή σχιστολιθικών στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη, άλλωστε, ο ΟΠΕΚ ανέφερε πως τα αποθέματα των αναπτυγμένων οικονομιών εμφανίζουν το μεγαλύτερο πλεόνασμα των τελευταίων 10 ετών. Το πλεόνασμα υπολογίζεται σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Στα χαμηλά πενταετίας η τιμή του χρυσού

Στα χαμηλότερα επίπεδα 5ετίας διαμορφώθηκε χθες η τιμή του χρυσού. Οι επενδυτές τελούν εν αναμονή της αύξησης επιτοκίων από τη Fed, η οποία τοποθετείται πιθανώς τον Δεκέμβριο. Εάν συμβεί, θα καταστήσει και το πολύτιμο μέταλλο λιγότερο ελκυστικό. Χθες, η τιμή του χρυσού είχε υποχωρήσει έως και 0,4% στα 1.080,40 δολάρια η ουγγιά, αν και επανήλθε αργότερα στα 1.083,36 δολ. η ουγγιά. Την Πέμπτη είχε αποδυναμωθεί 1,1%, φθάνοντας έως τα 1.074,25 δολ. η ουγγιά, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2010. Στις 11 από τις προηγηθείσες 12 συνεδριάσεις το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε πτώση. Εν αναμονή της κίνησης της Fed, και αυτήν τη χρονιά, την τρίτη κατά σειρά, η τιμή του χρυσού θα εμφανίσει ζημίες. «Ο χρυσός θα συνεχίσει να παρουσιάζει οριακή εξασθένηση, και δεν προσβλέπουμε σε κάτι άλλο, δεδομένου ότι η αγορά είναι απασχολημένη με την αύξηση επιτοκίων», τόνισε ο Ντέιβιντ Λένοξ, αναλυτής της Fat Prophets στο Σίδνεϊ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τζέιμς Τσεν, υπεύθυνος τεχνικής στρατηγικής της City Index. «Η φημολογία και τα στοιχήματα για την κίνηση της Fed δεσπόζουν στην αγορά, και οι προοπτικές να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τον χρυσό είναι περιορισμένες».

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Ράλι ανόδου κατεγράφη το μεσημέρι της Πέμπτης στις τιμές των ελληνικών ομολόγων μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι «ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, εάν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις». Η φράση αυτή πυροδότησε αγορές ελληνικών τίτλων χρέους, με αποτέλεσμα την Παρασκευή η τιμή του 10ετούς να αναρριχηθεί στα 76 λεπτά του ευρώ από 73,45 λεπτά, που ήταν η αντίστοιχη τιμή στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 7,15% από 7,61% την περασμένη Δευτέρα. Ανάλογη εικόνα, με άνοδο τιμών και πτώση αποδόσεων, σημειώθηκε και για τις άλλες δύο κρατικές εκδόσεις χρέους. Πιο συγκεκριμένα, το 5ετές ελληνικό την Παρασκευή είχε τιμή στα 93,80 λεπτά από 92 λεπτά που είχε αποτιμηθεί τη Δευτέρα και το 3ετές χθες είχε τιμή στα 95,20 λεπτά από 93,60 λεπτά στην αρχή της εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή