Παιχνιδάκι… η επιτυχία για τη Lego

Παιχνιδάκι… η επιτυχία για τη Lego

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εργοστάσια της εταιρείας παιχνιδιών Lego Toys σε όλον τον κόσμο εξαντλούν κάθε δυνατότητα για να ικανοποιήσουν όσο το δυνατό τις παραγγελίες για τις χρωματιστές κατασκευές με τα πολύμορφα τουβλάκια που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών από το 1949. Τότε κυκλοφόρησαν πρώτη φορά στην αγορά από τον Δανό ιδρυτή της Lego Toys, Ολε Κιρκ Κρίστιανσεν. Σήμερα, η Lego παραμένει στα χέρια της ιδρυτικής οικογένειας Κρίστιανσεν μέσω της επενδυτικής εταιρείας Kirkbi A/S και έχει ξεπεράσει τη Mattel και τη Hasbro σε πωλήσεις. Αυτή η μεγάλη επιτυχία αντανακλάται από τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Με ένα καταναλωτικό κοινό που φθάνει σε 85 εκατ. παιδιά από 144 χώρες, τα έσοδα της Lego ενισχύθηκαν κατά 23% το πρώτο εξάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 14,12 δισ. κορώνες Δανίας ή 1,8 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η μη εισηγμένη εταιρεία παιχνιδιών έχει επενδύσει πάνω από τρία δισ. κορώνες ή 402,17 εκατ. ευρώ σε εργοστάσια και μηχανολογικό εξοπλισμό, δεν είναι βέβαιο πως θα καταφέρει να καλύψει όλες τις παραγγελίες μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο εκπρόσωπος της Lego Toys, Ρόαρ Τράνκμπαεκ, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph «δεν θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε σε όλες τις παραγγελίες από τους πελάτες μας για το υπόλοιπο του έτους». Ελλείψεις στην προσφορά μπορεί να υπάρξουν, ειδικότερα, στις ευρωπαϊκές αγορές, αν και ο κ. Τράνκμπαεκ ξεκαθάρισε μια εβδομάδα πριν πως οι υφιστάμενες παραγγελίες καλύπτονται πλήρως. Αβεβαιότητα υπάρχει για τις παραγγελίες που θα γίνουν λίγο πριν από την εορταστική περίοδο.

Οπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, το εργοστάσιο της Lego στη Δανία παράγει 72 εκατ. πλαστικά τουβλάκια την ημέρα, ενώ σε υψηλές ταχύτητες λειτουργεί, επίσης, το εργοστάσιο της εταιρείας στην Ουγγαρία. Στην Ευρώπη υπάρχει ακόμη ένα εργοστάσιο στην Τσεχία. Από την άλλη πλευρά, οι ανάγκες στην αμερικανική αγορά θα εξυπηρετούνται εξ ολοκλήρου από το εργοστάσιο της εταιρείας στο Μεξικό, το οποίο εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2014 και καλύπτει 48.000 τετραγωνικά μέτρα. Σήμερα κατασκευάζεται, επίσης, εργοστάσιο στην Κίνα, το οποίο βρίσκεται 100 χιλιόμετρα μακριά από τη Σαγκάη και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2017 για να αντεπεξέρχεται στη ζήτηση από τις αγορές της Ασίας. Παράγοντες της αγοράς παιχνιδιών επισημαίνουν πως η κινηματογραφική επιτυχία της ταινίας «Lego» αλλά και η κυκλοφορία ηλεκτρονικών παιχνιδιών με πρωταγωνιστές τα μικρά ανθρωπάκια της εταιρείας έχουν αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή