Ερευνα κατά VW και για φοροαποφυγή

Ερευνα κατά VW και για φοροαποφυγή

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις ενδεχομένως να λάβει το ούτως ή άλλως μείζον σκάνδαλο στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen με την εξαπάτηση των Αρχών σχετικά με τις εκπομπές ρύπων σε 11 εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά της διεθνώς. Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ξεκίνησαν έρευνα για να διαλευκάνουν και εάν υπάρχει και θέμα φοροαποφυγής, το οποίο συσχετίζεται με το σκάνδαλο απάτης και τον αναλογούντα φόρο στην αυτοκίνηση.

Στo επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκονται πέντε υπάλληλοι της Volkswagen, των οποίων τα ονόματα δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις στη Γερμανία. Στις αρχές Νοεμβρίου η Volkswagen παραδέχθηκε πως είχε παραποιήσει τα στοιχεία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και κατά συνέπεια για την κατανάλωση καυσίμου σε 800.000 αυτοκίνητα, τα οποία πούλησε στην ευρωπαϊκή αγορά. Στη Γερμανία ο φόρος στην αυτοκίνηση έχει άμεση συνάφεια με την κατανάλωση καυσίμου. Οι εισαγγελείς εξετάζουν εάν οι οδηγοί Volkswagen λόγω της παραποίησης στοιχείων κατέβαλαν λιγότερoυς φόρους. Η εισαγγελική έρευνα για την ενδεχόμενη φοροαποφυγή διεξάγεται παράλληλα με την ξεχωριστή έρευνα των Αρχών για την απάτη των ρύπων και την πιθανότητα αξιόποινων πράξεων εκ μέρους στελεχών της Volkswagen.

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο ο γερμανικός κολοσσός παραδέχθηκε πως είχε τοποθετήσει σε 11 εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα οχήματα στην παγκόσμια αγορά ένα έξυπνο λογισμικό, το οποίο σε συνθήκες δοκιμής έδειχνε πως το εκάστοτε όχημα εξέπεμπε πολύ λιγότερους ρύπους απ’ ό,τι στις κανονικές συνθήκες κυκλοφορίας. Reuters, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή