Tα εμπορεύματα έμειναν στον 20ό αιώνα

Tα εμπορεύματα έμειναν στον 20ό αιώνα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τα εμπορεύματα είναι σαν να μην έχει μπει καν ο 21ος αιώνας. Την τελευταία φορά που ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg βρισκόταν σε τόσο χαμηλό σημείο, το πιο ευπώλητο προϊόν της Apple ήταν ένας υπολογιστής γραφείου και κάποιος μπορούσε να τον αγοράσει χρησιμοποιώντας γαλλικά φράγκα και γερμανικά μάρκα.

Ο δείκτης που αποτυπώνει την απόδοση των 22 φυσικών πρώτων υλών έχει υποχωρήσει κατά 66% από το υψηλό ιστορικό και βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο σημείο από το 1999. Γεγονός που σημαίνει ότι έχει ακυρωθεί ο λεγόμενος σούπερ κύκλος των εμπορευμάτων, δηλαδή η πείνα των κινεζικών εργοστασίων για κάρβουνο, πετρέλαιο και μέταλλα, που ωθούσε την αγορά προς τα επάνω για περίπου μια δεκαετία έως το 2011. Είχαμε την Κίνα, μια χώρα με 1,3 δισ. κατοίκους, να εκβιομηχανίζεται, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν σε τέτοια κλίμακα, τονίζουν αναλυτές προσθέτοντας όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον.

Αν η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα για τον σούπερ κύκλο των εμπορευμάτων, η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα ετοιμάζεται να ρίξει τη χαριστική βολή. Η πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού από το 2006 αναμένεται να έρθει τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με την πλειονότητα των επενδυτών, έχει ήδη οδηγήσει σε ανατίμηση του δολαρίου κατά 9% έναντι δέσμης 10 σημαντικών ξένων νομισμάτων στη διάρκεια του 2015. Η ανατίμηση του δολαρίου αυξάνει τα προβλήματα για τα εμπορεύματα, η πλειονότητα των οποίων τιμολογείται σε δολάρια, περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη όσων τα αγοράζουν παγκοσμίως. Παράλληλα, η ανατίμηση του δολαρίου καθιστά πιο ελκυστικά για τους επενδυτές άλλα προϊόντα που παράγουν αποδόσεις όπως τα ομόλογα και οι μετοχές.

Κατά την κατάρτιση του δείκτη εμπορευμάτων του Bloomberg λαμβάνονται υπόψη το κόστος μετακύλισης και τα κέρδη από την επένδυση σε προθεσμιακά συμβόλαια ώστε να αποτυπωθούν οι πραγματικές ετήσιες αποδόσεις. Συγκριτικά ένας δείκτης spot, που αποτυπώνει τις τιμές των πρώτων υλών, υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών την περασμένη Παρασκευή και ο δείκτης βιομηχανικών μετοχών υποχώρησε, στις 29 Σεπτεμβρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι του εξορυκτικού δείκτη, ο οποίος καταγράφει απώλειες της τάξεως του 31% από την αρχή του έτους, είναι οι εταιρείες που παράγουν χαλκό First Quantum Minerals, Glencore και Freeport-McMoran.

Αντιμετωπίζοντας πολύ υψηλή ζήτηση μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000, οι εταιρείες παραγωγής εμπορευμάτων όπως η Total, Rio Tinto και Anglo American επένδυσαν δισεκατομμύρια σε μακροπρόθεσμα έργα. Το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να έχει πλημμυρίσει από πετρέλαιο, φυσικό αέριο, σιδηρομετάλλευμα και χαλκό ακριβώς τη στιγμή που έχει αρχίσει να μειώνεται η ζήτηση από την Κίνα. «Κάθε μία εταιρεία βιομηχανικών εμπορευμάτων, δίχως εξαίρεση, διέθεσε με άθλιο τρόπο τα κεφάλαιά της στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας», λέει ο κ. Λάπινγκ. Το μεγαλύτερο πλεόνασμα υπάρχει στο πετρέλαιο, όπου τα αποθέματα έχουν φτάσει στο ύψος ρεκόρ των τριών δισ. βαρελιών παρά το γεγονός ότι η τιμή του έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 60% από το 2014. Η αναμενόμενη άνοδος του δολαρίου μετά την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από τη Fed θα καταστήσει ακόμη δυσκολότερη την εξάλειψη της πλεονάζουσας παραγωγής πρώτων υλών. Τη στιγμή που η Glencore σκοπεύει να περιορίσει την παραγωγή χαλκού και ψευδάργυρου, άλλες, όπως οι παραγωγοί σιδηρομεταλλεύματος BHP Billiton, Vale και Rio Tinto, έχουν εμπλακεί σε έναν αγώνα ανταγωνισμού στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν μερίδια αγοράς και να οδηγήσουν εκτός τους ανταγωνιστές τους διατηρώντας τα ίδια επίπεδα παραγωγής ακόμη και αν υποχωρούν οι τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή