Τέλη Ιουλίου οι κυρώσεις σε Ισπανία – Πορτογαλία

Τέλη Ιουλίου οι κυρώσεις σε Ισπανία – Πορτογαλία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έχουν λάβει αρκετά μέτρα ώστε να μειώσουν το έλλειμμά τους το 2015, ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγοντας τον δρόμο σε επιβολή προστίμων για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης.

Το πόσο μεγάλο θα είναι το πρόστιμο αλλά και πότε θα επιβληθεί θα αποφασιστεί σε μερικές εβδομάδες, αφού συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών την επόμενη Τρίτη κατά τη διάρκεια του Ecofin. «Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο από την αρχή της κρίσης εφαρμόζοντας σοβαρές δημοσιονομικές προσαρμογές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις τονίζοντας ότι «τελευταία όμως οι δύο χώρες έχουν βγει εκτός τροχιάς όσον αφορά τη διόρθωση των υπερβολικών τους ελλειμμάτων και δεν έχουν φτάσει τους στόχους του προϋπολογισμού τους».

Οταν οι υπουργοί Οικονομικών επικυρώσουν το συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επόμενη Τρίτη, τότε η Επιτροπή έχει 20 ημέρες για να αποφασίσει το πρόστιμο ενώ συγχρόνως θα πρέπει να αποφασίσει αν μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων στα δύο αυτά κράτη θα μπλοκαριστεί προσωρινά.

Σύμφωνα με Eυρωπαίους αξιωματούχους, το πρόστιμο, σε περίπτωση που αποφασιστεί, θα είναι συμβολικό και πολύ μικρό, εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην Ευρωζώνη αλλά και του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος που έχει κάνει ιδιαίτερα ευάλωτες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Από τη μια, αν δεν επιβληθούν καθόλου πρόστιμα ή πολύ χαμηλά, θα ήταν κάτι πολύ θετικό για τα δύο κράτη-μέλη, αλλά η απόφαση αυτή θα ενοχλούσε το Βερολίνο και το Αμστερνταμ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς θα υπήρχε «ιδιαίτερη μεταχείριση» σε μερικά κράτη-μέλη για έναν από τους βασικούς κανόνες της Ευρωζώνης – ότι καμία χώρα δεν πρέπει να ξεπεράσει το όριο του ελλείμματος 3%.

Η Ισπανία αντιμετώπιζε δυσκολία να φτάσει τον στόχο του ελλείμματος στο 3% τα τελευταία χρόνια παρά την ανάπτυξη της οικονομίας, με το έλλειμμά της να φτάνει στο 5,1% για το 2015, ξεπερνώντας κατά πολύ τον νέο στόχο του 4,2% που της είχε δώσει η Επιτροπή, ενώ το έλλειμμα της Πορτογαλίας βρίσκεται στο 4,4% του ΑΕΠ για το 2015, επίσης υψηλότερο από το όριο που της είχε επιτρέψει η Επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή