Οι αγορές στον ρυθμό του Brexit και η ηγεσία της Βρετανίας σε συναγερμό

Οι αγορές στον ρυθμό του Brexit και η ηγεσία της Βρετανίας σε συναγερμό

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι αγορές κινούνται στον ρυθμό του Brexit και η Βρετανία έρχεται ήδη αντιμέτωπη με τα συνεπακόλουθα του δημοψηφίσματος, η πολιτική και οικονομική ηγεσία της Γηραιάς Αλβιώνος βρίσκεται σε γενικό συναγερμό και ανακαλεί πρόσφατες εξαγγελίες σπεύδοντας να θωρακίσει τη βρετανική οικονομία από ένα ωστικό κύμα που έχει τη δυναμική να αλλάξει το τοπίο.

Ενώ τα funds που δραστηριοποιούνται στη βρετανική αγορά ακινήτων αναστέλλουν το ένα μετά το άλλο τη λειτουργία τους ύστερα από μαζικές ρευστοποιήσεις, στην προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν να δελεάσει τις επιχειρήσεις υποσχόμενος ραγδαία μείωση της εταιρικής φορολογίας προστίθενται οι προτάσεις του υφυπουργού Επιχειρήσεων για γενναιόδωρες μειώσεις φόρων και στους ιδιώτες και ουσιαστικά τερματισμό της πολιτικής λιτότητας. Οι υπό εξέταση προτάσεις συνάδουν και με τις παρεμβάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας που, επίσης ανακαλώντας πρόσφατες αποφάσεις, χαλαρώνει τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας για τις βρετανικές τράπεζες.

Αν και αμέσως μετά το δημοψήφισμα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να απειλήσει τους Βρετανούς ότι επίκεινται αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, στην αρχή της εβδομάδας αντέστρεψε πλήρως τις αρχικές εξαγγελίες δηλώνοντας ότι εξετάζει μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων έως και κάτω από το 15%. Οπως έσπευσαν να επισημάνουν οικονομικοί αναλυτές, στην περίπτωση αυτή η Βρετανία θα πλησιάσει τα χαμηλά επίπεδα φορολογίας της Ιρλανδίας και θα προκαλέσει αντιδράσεις από την Ε.Ε ενώ ενδέχεται να εξελιχθεί σε φορολογικό παράδεισο.

Ομως ο υφυπουργός Επιχειρήσεων, Σαβίντ Τζαβίντ, προχώρησε περαιτέρω ζητώντας γενικευμένη μείωση των φόρων, τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη ακόμη και με τίμημα τη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος και προτείνοντας τη δημιουργία ταμείου για την «Ανάπτυξη της Bρετανίας» με κεφάλαια ύψους 100 δισ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 117,3 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, χαλάρωσε τους κανονισμούς για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μειώνοντας το ύψος των αποθεματικών που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες για ώρα ανάγκης. Στόχος, η αύξηση του δανεισμού προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τα κεφάλαια ύψους 150 δισ. στερλινών (176,4 δισ. ευρώ) που θα μπορούν να διαθέσουν οι βρετανικές τράπεζες χορηγώντας πιστώσεις στην πραγματική οικονομία. Στην ατζέντα της Τράπεζας της Αγγλίας αναμένει τώρα μια ραγδαία χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής με μια μείωση των επιτοκίων που αναμένεται για τον Αύγουστο καθώς και με επέκταση του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Οι συντονισμένες κινήσεις πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας δεν απέτρεψαν, πάντως, τους επενδυτές που εξώθησαν τα funds σε μαζικές πωλήσεις ακινήτων αναγκάζοντας τα Property Portfolio, UK Property Trust και Standard Life Investments να αναστείλουν τη λειτουργία τους στην αρχή της εβδομάδας. Πρόλαβαν, όμως, να προκαλέσουν ανησυχία για το ενδεχόμενο οι εξελίξεις αυτές να λειτουργήσουν καταλυτικά οδηγώντας στην ίδια κίνηση άλλα funds, με πρώτα υποψήφια τα Legal & General, Aberdeen Asset Management και Land Securities που βλέπουν τις μετοχές τους σε ελεύθερη πτώση.

Κατάρρευση

Σε περίπτωση υλοποίησης αυτού του σεναρίου έπεται κατάρρευση των τιμών στη βρετανική αγορά ακινήτων που έχει στηρίξει τη βρετανική οικονομία μετά την κρίση του 2009 αλλά και τελικά ένα ισχυρό πλήγμα για τις μεγάλες τράπεζες που έχουν σημαντική έκθεση στη βρετανική αγορά ακινήτων. Ανάμεσά τους τράπεζες του διαμετρήματος των Royal Bank of Scotland, Lloyds και Barclays που θα μπορούσαν να πληγούν από μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Στο μεταξύ, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων υποχωρεί και μαζί με αυτήν και οι προσλήψεις στις βρετανικές βιομηχανίες. Δεδομένου ότι οι πελάτες ακυρώνουν μαζικά τις παραγγελίες τους ή τις αναβάλουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι βρετανικές βιομηχανίες εκφράζουν απαισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις τους τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό και τις επενδύσεις τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή